Gość Weronika Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Witam, mam 25 lat i parę miesięcy temu stwierdzono u mnie guza prawego płata tarczycy, który mierzy ponad 3cm. Biopsja wykazała TUMOR FOLLICULARE, dlatego zostałam skierowana na operację, która odbędzie się za miesiąc. Pytanie moje jest takie* Czy przed operacją powinnam odstawić tabletki antykoncepcyjne, które biorę dopiero od miesiąca ( yasmine)? Dodam także, że 5miesięcy temu urodziłam dziecko. Moje drugie pytanie dotyczy tego, czy po każdej takiej operacji się tyje? A jeśli tak to, czy można w jakiś sposób temu zapobiec? No i czy przy wycięciu jednego płata tarczycy konieczne są leki, czy nie zawsze. No i czy można zażywać tabletki na tarczycę(gdyby była taka konieczność) z antykoncepcyjnymi? A jeśli tak to, jakie są skutki uboczne? Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Czy przed operacją powinnam odstawić tabletki antykoncepcyjne, które biorę dopiero od miesiąca ( yasmine)? - nie ma takiej konieczności Moje drugie pytanie dotyczy tego, czy po każdej takiej operacji się tyje? - absolutnie nie, odpowiedni dobór dawki hormonalnej po operacji usunięcia tarczycy całkowicie zapobiega zwiększeniu masy ciała No i czy przy wycięciu jednego płata tarczycy konieczne są leki, czy nie zawsze. - raczej są konieczne, ale czasami można się z nich wycofać z biegiem czasu No i czy można zażywać tabletki na tarczycę(gdyby była taka konieczność) z antykoncepcyjnymi? - można A jeśli tak to, jakie są skutki uboczne? - nie ma przeciwwskazań, a skutki uboczne zażywania środków antykoncepcyjnych są takie same jak i bez zażywania hormonów tarczycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi