Gość ewa Bialystok Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Od 4 lat moja corka ma kontrolne badania śledziony .Ostatnie badanie wykazalo 2krotne powiekszenie się torbieli w sledzionie- przez okres 9 miesiecy.Chirurg zdecydował o usunieciu całej śledziony metoda tradycyjną.Nie ma mowy o laparoskopii.torbiel -10 cm. miesci sie w centralnej częsci śledziony, czy jest szansa na odratowanie chociaż części śledziony, Czy niemozliwe jest usunięcie tylko torbieli ? Z góry dziekuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Niestety nie ma możliwości pozostawienia śledziona. Struktura śledziony jest bardzo krucha i nie ma technicznych możliwości pozostawienia nawet jest drobnej części tylko trzeba ją całkowicie usunąć. Jest jednak pewna metoda uratowania części sledziony. Kawałki śledziony można wszyć w sieć. Czasami takie fragmenty śledziony podejmują funkcję jak zdrowy miąższ. patrz ratowanie sledziony: http://www.echirurgia.pl/sledziona/powiekszona_sledziona_leczenie.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anka Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Pięć dni temu przeszłam zabieg usunięcia 15 cm. torbieli śledziony metodą laparoskopową. Została oszczędzona niemal cała śledziona, a ja , jak na taką operację, czuję się bardzo dobrze. Za dwa dni zdejmą mi szwy- z pępka i 2 innych niewielkich nacięć. Po zagojeniu się powinny być bardzo mało widoczne. Za trzy miesiące mam zorobić kontrolne usg. Jestem pod ogromnym wrażeniem sprawności mojech Chirurga , wspaniałej organizacji i opieki jakiej doświadczyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasia Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Anka, napisz mi, proszę, w jakim szpitalu u jakiego chirurga miałaś robioną tę operację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Darek Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Anka, Proszę, czy możesz powiedzieć w jakim szpitalu i u jakiego chirurga miałaś robiona tą operację? Mój syn wrócił dzisiaj z USG i wykryto torbiel na śledzionie 69x49x68 mm. Proszę pomóż. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi