Gość Agnieszka Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 13.10.2010] 14:37 ulapa Mam stwierdzonoą chorobę hashimoto. W ubiegłum miesiącu robiłam biosje powtórna guzka 8-8-7,5mm z punktowym zwapnieniem oraz dość dobrym unaczynieniem brzeżnym i miąższowym + jeszcze jeden na drugim płacie podobny. Wynik biopsji: materiał dość bogatokomórkowy, poduszony widoczne płaty i rozproszone komórki z cechami atypii oraz metaplazji oksyfilnej i elementy morfotyczne krwi. obraz budzi podejrzenie nowotworu. TSH 0,998 (0,550- 4,78) czasami dochodzi do 1,2 - 1,5. Jestem leczona od 4 lat - bez leków , endo mówiła ze nie ma takiej potrzeby, tylko selen i pp Zostałam teaz skierowana do Instytutu Onkologii w warszawie na wycicie całej tarczycy ( termin 3 do 4 miesięcy). Moze ten wynik nie jest taki powazny, prosze o rade Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Niestety, ale wynik cytologiczny budzi podejrzenie zmiany typu nowotworowego i wymaga leczenia operacyjnego. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że prawdopodobieństwo powstania nowotworu na podłożu wola Hashimoto jest dużo większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi