Gość Effka Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Witam. Jakieś 4 lata temu zaczęły się zaparcia i zobaczyłam krew na papierze. Po 3 latach doszedł ból odbytu, na początku raz na 3-4 m-ce, później raz na tydzień, aż w końcu ból dokuczał mi niemal codzienne.Oprócz bólu miałam uczucie niepełnego wypróżnienia i wrażenie jakbym coś miała w odbycie przy wypróżnianiu, *zwężenie* nie wiem jak to opisać. W końcu zdecydowałam się na wizytę u proktologa, okazało się że mam wewnętrzne żylaki odbytu Miałam je robione metodą Barrona w sumie 5 zabiegów, a także kolonoskopię z której wyszło *mocno napięte zwieracze odbytu*. Lekarz po zbadaniu powiedział , że on nie uważa aby zwieracze były mocno napięte. Ból po zabiegach zniknął, lecz nie problemy z wypróżnianiem, tzn. nie cały czas. Przez parę dni wszystko jest dobrze(prawidłowy stolec), a przez następne , uczucie niepełnego wypróżnienia oraz uczucie *zwężenia odbytu*. Tzn. jak mam uczucie parcia idę do toalety i nic nie mogę zrobić, napinam się(uczucie jak bym miała zaparcie) i zrobię trochę, ale stolce mam luźne, nie mam zaparć i tak kilka razy dziennie. Po pół roku ból znowu wrócił, pojechałam do lekarza i powiedział , że jest jakiś żylak i założył na niego gumkę. Pozostałe objawy zostały, nie tak silne, ale były(lekarz powiedział, że problemy z wypróżnianiem mam przez żylaki i że na pewno po zabiegach zginą, jednak za każdym razem zmniejszały się ale nie ginęły). Dziś znów po 7 m-cach mam ból. Czy żylaki mogą robić się tak często? Czy nie jest to czasem przez problemy z wypróżnianiem, że napinam się jakbym miała zaparcia a przy okazji uszkadzam ścianki co powoduje żylaki? A może tak się dzieje bo może mam rzeczywiście *mocno napięte zwieracze odbytu* i może przez to mam problemy z wypróżnianiem? A co zrobić aby zwieracze nie były napięte? Może to zlikwiduję problem? Bardzo proszę o pomoc, już nie wiem co mam robić. Jak długo jeszcze mam się martwic co jest ze mną!!Błagam o odpowiedź!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anita Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Myślę że masz naturalnie napięte zwieracze, przez co jest ci trudno wydalić stolec. Wtedy mocno się napinasz, stolec nie chce wyjść, a to powoduje żylaki. Jeśli czujesz że nie możesz zrobić, to posmaruj odbyt czymś tlustym i masuj go okrężnymi ruchami w celu rozluźnienia. Unikaj długiego silnego parcia odbytem, jak również sytuacji w których stolec zalega w odbytnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi