Gość Tomek Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Witam. Proszę o interpretacje wyniku badań i odpowiedzi na moje pytania: Badanie wykonano aparatem Avanto 1,5 T w sekwencjach echa spinowego, FLAIR i DWI w płaszczyznach strzałkowych, czołowych i poprzecznych przed i po wzmocnieniu kontrastowym. W obrębie substancji białej okołokomorowej i w okolicy czołowej lewej pojedyncze ognisko o podwyższonym sygnale w sekwencjach T2 i FLAIR jak w przypadku ogniska naczyniopochodnego, zmiana wielkości około 5 mm. Kilka drobnych ognisk o podobnym charakterze w obu półkulach mózgu, zmiany bardzo drobne. Podnamiotowo zmian ogniskowych nie uwidoczniono. Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony. Obszarów nieprawidłowego gromadzenia kontrastu nie uwidoczniono. Torbiel zapalna wielkości około 2 cm w lewej zatoce szczękowej. Obszarów ograniczonej dyfuzji nie uwidoczniono. 1. Jaka jest interpretacja wyniku? Tak tłumacząc na język bardziej ludzki? 2. Co oznacza *ognisko o podwyższonym sygnale w sekwencjach T2 i FLAIR jak w przypadku ogniska naczyniopochodnego, zmiana wielkości około 5 mm* ?? Co się z tym robi i skąd to mogło się wziąć? 3. Co oznacza *Kilka drobnych ognisk o podobnym charakterze w obu półkulach mózgu, zmiany bardzo drobne*?? To się jakoś leczy? Skąd się to bierze? 4. Torbiel zapalna wielkości około 2 cm w lewej zatoce szczękowej - czy to może być od zęba? Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 1. Jaka jest interpretacja wyniku? Tak tłumacząc na język bardziej ludzki? - takie zmiany w badaniu NMR sugerują zmiany typu naczyniowego czyli jest to albo niewielki tętniak lub bardziej niewielki naczyniak 2. Co oznacza *ognisko o podwyższonym sygnale w sekwencjach T2 i FLAIR jak w przypadku ogniska naczyniopochodnego, zmiana wielkości około 5 mm* ?? Co się z tym robi i skąd to mogło się wziąć? - to raczej są drobne naczyniaki jak pisałem wyżej, powstają one samoistnie, bez uchwytnej przyczyny, to takie naczyniowe zaburzenia rozwojowe, nie powinny dawać w takiej lokalizacji i w takiej wielkości żadnych dolegliwości 3. Co oznacza *Kilka drobnych ognisk o podobnym charakterze w obu półkulach mózgu, zmiany bardzo drobne*?? To się jakoś leczy? Skąd się to bierze? - jak pisałem wyżej, nie wymaga to leczenia tylko obserwacji (okresowe NMR) 4. Torbiel zapalna wielkości około 2 cm w lewej zatoce szczękowej - czy to może być od zęba? - tak może mieć pochodzenie odzębowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Panie doktorze a co się robi z tym niewielkim tętniakiem lub naczyniakiem? Może powodować jakieś zagrożenie dla zdrowia lub życia? Dziękuję jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Nie, nie powoduje żadnego zagrożenia. Wymaga to tylko obserwacji. W razie znacznego powiększania się takich naczyniaków może być konieczna interwencja radiologiczna i wykonanie miejscowego zamknięcia naczynia doprowadzającego krew do takiego naczyniaka. Oczywiście dalszym leczeniem i prowadzeniem powinien zająć się neurolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iguairo Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Stapler co za bzdury piszesz. Drobne, rozsiane ogniska hyperintensywne w FLAIR i T2 w istocie białej najczęściej nic wspólnego z naczyniakami, a tym bardziej tętniakami, nie mają. Są to ogniska drobnej gliozy ( blizny) przede wszystkim jako skutek niedokrwienia na poziomie drobnych naczyń. Ich częstość wzrasta zdecydowanie z wiekiem i niezdrowym trybem życia - szczególnie papierosy. Należy je ( zwłaszcza u młodszych osób ) różnicować ze stwardnieniem rozsianym albo gliozą pozapalną ( np: w boreliozie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Julia Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Witam moja mama ma jamistość rdzenia kręgowego wadę wrodzone, czy ja też mogę to mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgosia Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Witam ,mam syna 13 letniego czy nie jest za póżno by usunąć przerost trzeciego migdała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MONIKA Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Witam . prosze o interpretacje mojego wyniku z rezonansu przysadki . Od trzech lat mialam wysoki poziom prolaktyny ,stwierdzono w kilku badaniach mikrogruczolaka 4 mm . Dzisiaj odebrałam nowy opis badania MR przysadki I opis jest niezrozumialy dla mnie pro Prosze o wyjasnienie tego opisu * Przysadka połozona wewnetrzsiodłowa - prawidłowa ,o prawidłowym podziale na płaty o wym . 18*6*5 . W polu płata posredniego widoczna jest niewielka struktura o wym . ok 3-4 mm , o nizszej IS w obrazach T2 zaleznych , ulegajaca słabszemu wzmocnieniu w stosunku do posostałego miazszu mogogaca odp, nietypowej kieszonki Rathego , obraz oraz lokalizacja nie sa typowe dla mikrogruczolaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patrycja Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc w interpretacji opisu rezonansu magnetycznego: *obszar podwyższonego sygnału w obszarach T2 zal Flair 15×10 mam z niewielkimi ok 6 mam środków obszarem wzmocnienia w jego części przyśrodkowej- TU? zmiany po przebytym ataku padaczkowym*. Boję się, że z nerwów nie doczekam wizyty u lekarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patrycja Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Jeszcze raz, bo słownik źle poprawił: * obszar podwyższonego sygnału w obszarach T2 zal Flair 15× 10 mm z niewielkimi ok 6 mm śr obszarem wzmocnienia w jego cz. przyśrodkowej- TU? zmiany po przebytym ataku padaczkowym*- błagam o pomoc w interpretacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 Proszę o interpretację wyników rezonansu. W śródmózgowiu po stronie prawej , na pograniczu z prawym konarem mózgu widoczne jest ognisko sr. 2,8mm o podwyższonym sygnale w obrazach T2 zależnych, obniżonym w obrazach T1 zależnych bez cech restrykcji dyfuzji. Nie stwierdza się zmian obrzekowych tkanki mózgowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anna Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Jak mozna interpretowac zapis RM:ogniska hiperintensywnew obrazach T2 i FLAIR zlokalizowane w substancji bisłej prawego płata czołowego o charakterze n-pochodnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KAMILA Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 WITAM mam 28 lat,, dostałam wyniki z rezonansu magnetycznego głowy robionego dnia 31.01.2020r. Wysłano mnie na to badania z powodu częstych bólów głowy. Z opisu wynika : pojedynczy, drobny obszar podwyższonej intensywności sygnałów w sekwencji FLAIR w prawym płacie ciemieniowym wielkości 4 mm. - w pierwszej kolejności o charakterze zmian degeneracyjnych naczyniopochodnych. W polu szyszynki dwie struktury płynowe wielkości do 4 mm nieulegajace wzmocnieniu kontrastowemu - w pierwszej kolejności obraz sugeruje obecnośc torbieli szyszynki, bez efektu masy. Reszta opisu jest prawidłowa. Czy mam sie niepokoić ? prosze o interpretacje wyników. Oczywiście wybiore się do swojego lekarza specjalisty, ale w obecnej sytuacji epidemii koronawirusa nie mam na chwile obecną jak, a nie chce się stresować. Pozdrawiam KAMILA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi