Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Contusio capiti, commotio cerebri

Gość Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

Czasem przy schylaniu się i wyciąganiu odczuwam ból pod blizną starą 10 lat Ból nie jest aż tak bardzo uciążliwy ale mam pytanie co oznacza diagnoza jest chyba w języku łacińskim: Contusio capitis, Commotio cerebri, Vulnera lacerata reg. alae ilii sin., Contusio thoracis et reg.lumbalis sin. oraz co oznacza leczenie: Debridement, Suturae vulneris, Setonage et dreinage, -Vat 1 ml. Unasyn.

Contusio capitis, - uraz głowy Commotio cerebri, - wstrząśnienie mózgu Vulnera lacerata reg. alae ilii sin., - rana szarpana okolicy lewego talerza kości biodrowej Contusio thoracis et reg.lumbalis sin. - uraz klatki piersiowej i okolicy lędźwiowej lewej oraz co oznacza leczenie: Debridement, - oczyszczenie rany z tkanek martwiczych Suturae vulneris, - szycie rany Setonage et dreinage, -Vat 1 ml. - setonowanie i drenaż rany - 1 ml wydzieliny z rany Unasyn. - odpowiedni antybiotyk

Mam również ubytek miednicy chodzi pewnie o talerz biodrowy, przez dotyk można wyczuć że jest odcięty równo jakby jakąś piłą chirurgiczną jest to też zawarte w treści? Czy takie kości w chirurgi mogą być wykorzystane do jakiegoś przeszczepu? na przykład mój kuzyn mógł mieć krótszą nogę po innym wypadku z dzieciństwa był operowany czy przeszczep mógł być możliwy czy używają do tego platyne?

Z reguły wykorzystuje się kości odpowiednio przygotowane i spreparowane ze zwłok ludzkich. Czy nadaje się Pan do takiego przeszczepu i czy w pana przypadku w ogóle jest sens to trzeba w tej sprawie bezpośrednio z rozmawiać z ortopedą prowadzącym.