Gość Aleksandra Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Jestem 30-letnią kobietą. Mam keloid wielkości ok 4 na 1 cm, na klatce piersiowej, po usunięciu BCC. Lekarz zasugerował wstrzykiwanie sterydów sugerując możliwe efekty uboczne. Jakie mogą być to efekty i czego mogę się obawiać? Czy skuteczność tej metody jest wysoka i warta podjęcia jakiegoś ryzyka, jeśli takowe istnieje? Czy może mieć to wpływ na pracę serca? Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Jakie mogą być to efekty i czego mogę się obawiać? - Na temat stosowanych leków sterydowych (przykładowy lek) można poczytać sobie na stronach: http://www.doz.pl/leki/p4562-Diprophos http://www.narp.kastor.strefa.pl/index.php?action=search&findbyid=168 Czy skuteczność tej metody jest wysoka i warta podjęcia jakiegoś ryzyka, jeśli takowe istnieje? - Przez wielu uważany jest ten sposób leczenia keloidów za wysoce skuteczny, a przy stosowaniu sterydów w sposób miejscowy ryzyko powikłań jest praktycznie znikome Przez Czy może mieć to wpływ na pracę serca? - nie powinien ten lek stosowany miejscowo mieć żadnego wpływu na pracę serce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aleksandra Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Dziękuje za odpowiedź. Po pierwszym ostrzykiwaniu keloid się wyraźnie spłaszczył, prawie na całej powierzchni. Pojawiła się siateczka drobnych, wyrażnie zaznaczonych żyłek. Nie zaobserwowałam żadnych odczuwalnych skutków ubocznych. Czekam na kolejne zabiegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi