Gość Marta Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Witam!U mojego 11miesięcznego synka w wieku około 8tyg.stwierdzono ropień okołodbytniczy.Ropień został nacięty i podano antybiotyk dożylnie-Zinacef wyniki posiewu wykazały obecność bakterii-Enterococcus faecalis oraz Escherichia coli.Niestety po kilku tygodniach znowu pojawiła się ropa w miejscu nacięcia-chirurg opiekujący się synkiem twierdzi że nic złego się nie dzieje i że mam sama po wymoczeniu pupy przy kąpieli próbować wyciskać ropę potem smarować Baneocinem.Te *zabiegi* byly skuteczne bo przez około miesiąc nic się nie sączyło miejsce po nacięciu nie było zaczerwienione.Jednak dziś zauważłam że znowu zebrała się ropa-ma kolor jasnożółty lub biały. Dodam że dziecko czuje się dobrze jest wesołym pogodnym chłopcem miejsce nacięcia nie boli-mały nie wygląda na cierpiącego nawet jak wyciskam ropę.Moje pytanie brzmi jak długo goi się taki ropień i jakie są objawy przetoki która może się stworzyć i co powinno niepokoić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Aby tworzenie ropni ustało musi dojść do całkowitego wyleczenia zakażenia w obrębie gruczołu odbytu. Przetoka powstaje na skutek szerzenia się zakażenia w przestrzeni międzyzwieraczowej. Przetoki pojawiają się, gdy dochodzi do powstania kanału z ujściem zewnętrznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iwona Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Witam u mojego synka 1rok 6m stwierdzono ropień przyodbytniczy do stałam skierowanie do chirurga że trzeba usunąć go chirurgicznie czy to jest konieczne . Z posiewu wyszło Escherichia coli -szczep niepatogenny (wzrost obfity) co to znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agata Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 witam mam na imie agata jestem mama1,5rocznego synka w ciagu miesiaca juz 3raz dziecku nawrocil sie ropien po mimo zakecen lekarzy ktore caly czas stosowalismy nasiadowki,masc ihtoliwa i juz opadaja mi rece co mozna zrobic zeby to usunac raz na zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elka Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 witam ropien odbytniczy pojawil sie pierwszy raz u naszego 2 tygodniowego synka. w wieku 6 miesiecy mial wykonana operacje fistulotomie (rozciecie przetoki i leczenie sie jej od srodka) niestety operacja byla skuteczna przez niecale po roku, poczym przetoka wrocila. synek teraz ma 2.5 roku i szukam innych opcjii niz operacja - ze wzgledu na niebezpieczenstwo dalszego uszkodzenia zwieracza. czy w polsce mozna dziecku wykonac zabieg klejem tkankowym (fibrin glue)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Choroby odbytu zdjęcia http://www.bolimnie.com/anatomia/odbyt-choroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi