Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Zawroty głowy i kłucie serca a nerwica

Gość Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od dłuższego czasu mam dziwną przypadłość. Otóż, gdy kładę się do łóżka, niekiedy ogarnia mnie taki niby sen, bardzo krótki. Chwilę później niewiele z niego pamiętam. Trwa on za zwyczaj z 5 sekund.( dosłownie). Śni mi się, że biegnę i nagle się potykam o coś i równocześnie budzę( jest to bardzo stresujące). Jest to taki sen w którym na wpół jetem na jawie i wpół we śnie. Mam jeszcze jedną przypadłość, która zdarzyła mi się przed chwilą i właśnie dlatego do was piszę. Otóż, leżę sobie spokojnie na łóżku na boku i *siedzę* na laptopie zapatrzony w ekran i nagle doznałem takiego uczucia, jakby moje łóżko się zapadało, a ja razem z nim. Odjazdowe przeżycie, naprawdę, bardzo przyjemne. Trwało ono z 3,5 sekundy. Po nim przez chwilę kręciło mi się jeszcze w głowie. Ale z drugiej strony bardzo mnie to zaniepokoiło. Dodam, że jak 6 godzin temu leżałem na łóżku od strony serca, zaczęło strasznie kłóć to serce za każdym oddechem. Musiałem nawet wstać i gdy na chwilę wstrzymałem oddech, minęło. Dodam jeszcze, że ostatnio jestem jakiś taki nerwowy. Za każdą drobnostkę potrafię zrobić bratu awanturę. Mam 15 lat. Powiedzcie mi co to może być, byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję.

Wszystkie dolegliwości wynikają z zwiększonej pobudliwości nerwowej - nerwicy. Wskazany jest ruch na świeżym powietrzu, nie ćwiczenia siłowe i odpoczywanie w spokoju codziennie przez minimum 15 minut z zamkniętymi oczyma. Kłucie w okolicy koniuszka serca zawsze oznacza brak chorób fizycznych i istnienie nerwicy. Te krótkie momenty ekstazy czy uczucia życia bez ciała itp. są momentami wyrzutu hormonów szczęścia, które cały czas toczą walkę z hormonami stresu i Pańskim celem powinno być właśnie zredukowanie poziomu hormonów stresu, poprzez np. bieganie czy jazdę na rowerze.