Gość młody Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Witam, mam 19 lat i w tym roku przeszedłem już 2 operacje - na przepuklinę prawostronną i lewostronną, jedna z nich była wrodzona. Obie plastyki zostały wykonane bez użycia siatki - głównym argumentem był wiek w którym to podobno mam mocne błony, nie to co mężczyzna przykładowo 60 letni, podobno też siatka i tak nie jest rozwiązaniem w pełni skutecznym bo przepuklina może wtedy wyjść albo nad nią albo pod nią. Z tego co czytam wyłania się jednak mniej optymistyczny obraz - bez siatki często się odnawia. Bardzo się tego boję, nie chcę przechodzić tego po raz kolejny, a jestem młody i aż głupio powstrzymywać się zupełnie od jakichkolwiek ciężarów czy prac związanych z wysiłkiem. Wobec tego chciałbym zapytać o jakieś metody na wzmocnienie tych błon, szczególnie miejsc naprawionych - może ćwiczenia, zażywanie kolagenu, możliwe że to zadziała i da efekt? Bardzo proszę o pomoc. Jeszcze jestem nastolatkiem a już zaliczyłem takie nieprzyjemnie rzeczy, chcę w końcu normalnie pożyć a nie znowu stawać się wręcz kaleką, tym razem przez powstrzymywanie się od ryzykownych ruchów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mateusz Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 umięśnienie twojego ciała jeszcze się rozwija, a to ono ma zapobiec powrotowi dolegliwości. Z biegiem czasu będziesz mógł podchodzić do zajęć siłowych zwiększających ciśnienie w jamie brzusznej. Zanim to jednak nastąpi wskazany jest ruch bez zbytnich obciążeń, systematycznie zwiększany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość młody Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 U mnie z umięśnieniem jest cienko, na 176 cm wzrostu ważę 60 kg, ciało nie mężnieje ale stoi w miejscu, w sumie kiedyś planowałem coś z tym robić ale teraz np. o siłowni mogę sobie tylko pomarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi