Gość zorka-5 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Pod koniec kwietnia miałam zabieg całkowitego wycięcia tarczycy. Doszło do powikłania - hipokalcemia. W szpitalu uzupełniano mi wapno kroplówką. Minęło 5 miesięcy, a wapno w dalszym ciągu nie chce się wyregulować. A w zasadzie wapno całkowite mam mniej więcej w normie a zjonizowane cały czas poniżej normy. W ostatnich wynikach wyszło że: wapń całkowity - 2,1 mmol/l (norma 3,1 - 2,55) wapń zjonizowany - 0,95 mmol/l (norma 1,16 - 1,32) Czyli wynik wapnia zjonizowanego mam gorszy, niż po wyjściu ze szpitala. Biorę Calcium Gluconicum 4x2, czyli w sumie 4000 mg i Alfadiol 1x1mg. 1. Mocno mnie dziwią te wyniki. Zawsze myślałam, że te wapnia (?) są połączone, czyli jak wapno całkowite jest w normie, to zjonizowane też będzie. Co znaczą takie rozbieżności? 2. Po jakim czasie (mniej więcej) uszkodzone przytarczyce wracają do normy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zorka-5 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 OJEJ! Nie zauważyłam! Norma dla wapnia całkowitego jest 2,1 - 2,55! PRZEPRASZAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi