Gość Kamila Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Od około 12 lat mam problemy z jelitami.Początkowo były to zaparcia i silne kolki jelit. Lekarze stwierdzili zespół jelita drażliwego. Obecnie mam 22 lata. Zaparcia mam już bardzo rzadko ( raz na kilka miesięcy mam luźniejszy stolec). Jednak na stolcu zauważyłam śluz jakby pomarańczowy, albo czerwony sama nie mogę określić jego koloru. Nie są to duże pasma raczej takie małe kawałki. Byłam na kolonoskopii, ale zrobiona została do zgięcia śledzionowego . W badanym zakresie błona śluzowa jelita grubego gładka lśniąca o prawidłowym rysunku naczyniowym. Skąd więc ten dziwny śluz? Czy powinnam powtórzyć badanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość medicus Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Badanie w zasadzie nie zostało wykonane. Jaka była przyczyna zakonczenia w zagięciu śledzionowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamila Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Niedostateczne oczyszczenie jelita. Wymiotowałam strasznie po fortransie, a innego środka nie pozwolili mi pić. Poza tym badanie miało być w znieczuleniu ogólnym , a zostało przeprowadzone na żywo, bez żadnych znieczuleń. Co w takim wypadku powinnam zrobić i jakiej choroby mogą to być objawy? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Na pewno należałoby celem pogłębienia diagnostyki wykonać kolonoskopie pełną. Do rozważenia alternatywny sposób badania czyli kolonoskopia wirtualna czyli za pomocą TK. Leczeniem i diagnostyką musi zająć się gastroenterolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamila Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Czyli jednak ta kolonoskopia nie wystarczy. Tego właśnie się obawiałam. Do lekarza na pewno się wybiorę tylko załatwić muszę skierowanie. Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że ten śluz o kolorze krwi mam zazwyczaj jak zjem coś ostrego ( np pizzę lub pikantne chipsy), dolegliwości te utrzymują się około tygodnia po czym same ustępują. Czy to możliwe, żeby od takich potraw coś takiego się działo? Strasznie się tym martwię i boję, że to coś poważnego, jeśli ktoś orientuje się jaka to może być choroba bardzo bym była wdzięczna za odp. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamila Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Witam ponownie. Dzisiaj byłam u lekarza rodzinnego po skierowanie do gastroenterologa i pokazałam mu przy okazji wynik z niepełnej kolonoskopii. Powiedział, że nie ma potrzeby ponawiać kolonoskopi, ponieważ najważniejsze miejsca zostały zbadane i przyczyna najprawdopodobniej tkwi w odbycie . Podejrzewa szczelinę odbytu albo hemoroidy. Czy nikt tutaj na prawdę nie może mi nic na ten temat napisać? Bardzo Was proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamila Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Dostałam jednak skierowanie na kolonoskopię 3 marca. Pani doktor powiedziała, że to nic poważnego, ale lepiej sprawdzić. Pytałam jeszcze lekarzy na pogotowiu ( akurat miałam taką okazję ) i też powiedzieli, że objawy są za delikatne na poważną chorobę. Mimo tego bardzo się martwię. Nikt nie ma pojęcia co to może być za choroba. Czy mam obawiać się raka jelita? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Bardzo mało prawdopodobne aby to był nowotwór.Być może jest to jakiś swoisty stan zapalny jelita,w najgorszym przypadku nieswoisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamila Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Dzięki Marta za pocieszenie ( uspokoiłaś mnie przed kolonoskopią). Jestem już po. Badanie zostało przeprowadzone przez całe jelito grube do jelita krętego. Nic nie znaleziono wszystko ok. I co ja mam teraz myśleć? Skąd mam ten czasami czerwony śluz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamila Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 W styczniu 2011 miałam wykonaną pełną kolonoskopię i nic nie wykazała. Nie zwracałam już na to uwagi, a ostatnio przypadkiem zauważyłam, że w dalszym ciągu mam ten czerwony śluz na stolcu. Czy ktoś może mi pomóc co to może być? Z żołądka i jelit cienkich krew byłaby ciemna tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi