Gość Wiesław Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Witam ! Mam nawrót niewielkiej przepukliny brzusznej umiejscowionej ok 7 cm nad pępkiem, blizna pooperacyjna zaczyna się od kresy białej w lewą stronę i ma ok. 8 cm. Z tego co się doczytałem to przy nawrotach jest zazwyczaj stosowana siatka, niestety czasem ta siatka jest odrzucana przez organizm i są z nią powikłania. Dodatkowo czasami taka siatka pęka. Proszę o informacje jakie są rodzaje siatek, jaka powinna być żeby nie pękła, jakie siatki są najlepiej tolerowane przez organizm ? Dodam że czasem pracuje fizycznie i wtedy dźwigam duże ciężary. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Informacji na temat siatek jest ogromna ilość. Rodzajów i firm produkujących siatki jest też bardzo dużo. Nie ma siatek, które pękają, nie spotkałem się z takim powikłaniem dotychczas. Być może chodzi o to, że na skutek złego wszycia siatki może się ona ewentualnie przemieścić, ale na pewno nie pęknie. Obecnie preferowane są siatki płaskie, półwchłanialne, które dają najmniej powikłań w postaci ich odrzucania tkankowego. Jednak najczęściej decyzję w sprawie zastosowania odpowiedniej siatki podejmuje się w czasie zabiegu w zależności od warunków anatomicznych powłok brzusznych w miejscu przepukliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi