Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Poziom cukru po obrzękowym zapaleniu trzustki

Gość Arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

3 tygodnie temu trafilem do szpitala po powrocie z urlopu z silnym bolem w gornej czesci brzucha, plytszym oddechem wymiotami itp. stwierdzono u mnie obrzekowe zapalenie trzustki 2 dni temu wypisano mnie do domu, zalezy mi na jak najszybszym powrocie do pracy, boje sie jednak iz nie przejde badan dokladniej okreslajacych poziom cukru, Wystepuja u mnie dosc spore jego wachania (90-260) Jaki jest mniej wiecej okres unormowania sie jego poziomu? Jutro mam wizyte u diabetologa z szpitala wypisano mnie bez jakiejkolwek insuliny musialem sie wrocic do lekarza chirurga i poprosic o leki obnizajace poziom cukru (w koncu przepisal mi Gluphage 1000) zaznaczajac ze nie on powinien sie tym zajac ale specjalisty w szpitalu nie bylo a wypisujac mnie w piatek w godzinach popoludniowych nie bylem w stanie zoorganizowac wizyty u specjalisty na wczesniej niz poniedzialek poznym popoludniem.

Takie zaburzenia w wydzielaniu insuliny z wysp trzustkowych co skutkuje zmianami w poziomie glukozy we krwi może jeszcze długotrwale występować po zapaleniu trzustki (nawet kilka miesięcy). Czasami taki stan utrzymuje się na stałe. Leki doustne raczej nie skutkują w takim przypadku jak Pan opisuje. Wymagane jest włączenie insulinoterapii przez specjalistę diabetologa, dlatego z nim w tej sprawie należy się skontaktować.