Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Torbiele oponowe wokół zakończeń nerwowych kręgosłupa kości krzyżowej

Gość Elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moja dolegliwości związana jest z kością krzyżową i niemalże samym jej koniuszkiem. Mam 54 lata i przeszłość onkologiczną. Ów fakt powoduje, że jestem osobą nadwrażliwą i moje obawy są mocno przesadzone. Operację onkologiczną miałam w 1997 roku - rak rdzeniasty sutka T2M0N0. bez leczenia uzupełniającego. Po operacji bardzo utyłam ok 15 kg w przeciągu 6 mcy. W rocznicę operacji zaczęłam odczuwać ból kości ogonowej, który utrudniał mi siedzenie. Zwróciłam się z tym do mojego onkologa, który zlecił odpowiednie badania RTG, TK i rezonans magnetyczny w wyniku, którego okazało się, ze cierpię na torbiele oponowe wokół zakończeń nerwowych kręgosłupa kości krzyżowej. Miałam stale uczucie jakbym siedziała na gwoździu wbijanym w kość guziczną. Uczucie było o tyle nieprzyjemne, bo pracowałam w biurze i pozycja siedząca była dla mnie katorgą. Zdecydowałam się na wizytę u neurochirurga poleconego przez mojego chirurga onkologa. Pan doktór zalecił mi - zgubienie zbędnych kilogramów i zaordynował leki przeciwbólowe. Rozmawialiśmy na temat ewentualnej operacji w przyszłości. Przez kolejne 10 lat miałam względny spokój. Nie odczuwałam bólu. Jednak jesienią 2007 roku ból stopniowo powrócił. Obecnie odczuwam go szczególnie. Mam siedzącą pracę i sporą nadwagę a właściwie otyłość I stopnia. Próbuję zgubić te kilogramy lecz nie zawsze mi się udaje. Obecny ból jest wyraźnie zlokalizowany w okolicy samego czubka kości guzicznej i powoduje podrażnienie odbytu. Mam wiec problemy z wypróżnieniem. Towarzyszy mi stale uczucie, że moje jelito grube i odbyt wcale nie chcą mnie słuchać stały się leniwe co zmusza mnie do długiego przebywania w toalecie. O jeździe na rowerze nie mam mowy bo ból przypomina wbijanie na pal. Leżenie i chodzenie przynosi ulgę. Przez ostanie lata lekarz zlecił mi badania Rtg - wynik zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa w odcinku lędźwiowo -krzyżowym oraz dyskopatia. Badanie per rectum nic nie wykazało prócz hemoroidów, które mam już od porodów. Jedynym złym wynikiem jest wysoki stan bazofili w morfologii 4 krotnie. zwiększone. Stolec jest prawidłowego wyglądu i średnicy nie ołówkowy. Owszem zdarzał się i taki ale sporadycznie wtedy kiedy ból był nie do zniesienia. Krwi nie stwierdziłam jedynie z uszkodzonego naskórka. Lekarz I kontaktu twierdzi, że to są objawy nerwicowe. Dodam, że od 2007 roku cierpię na depresję i jestem pod opieką psychiatry, przyjmuję leki Asentra i Ketrel. Naprawdę nie wiem co o tym myśleć, czy aby na pewno lekarz internista ma rację? dziękuję

Takie objawy wskazują na nawrót dolegliwości związanych z torbielami oponowymi. Oczywiście należałoby powtórnie w tej sprawie udać się na konsultację do neurochirurga. Zapewne będzie konieczne ponowne kontrolne wykonanie rezonansu magnetycznego.