Gość Tomasz Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Byłem operowany 5 lipca z powodu N13 i zwężenia podmiedniczkowego moczowodu met. Hynes-Anderson. Po 6 tygodniach w badaniu USG wyraźne zmniejszenie miedniczki ale nadal z cechami zastoju i porzerzeniem UKM. Mam nadal wyraźnie spuchnięty prawy bok (dostęp do nerki pozaotrzewnowy). Termin wizyty u urologa mam dopiero na koniec października (terminy). 1. Jak długo może się utrzymywać poszerzenie UKM w USG po mojej operacji, ile czasu może trwać cofanie się objawów wodonercza? Czy może jest potrzeba aby wykonać urografię? Czy lekarz POZ może zlecić urografię po operacji? 2. Nigdzie nie mogę znaleść informacji jak mocno *urazowa* jest ta operacja i jak długo może trwać cofanie opuchlizny w miejscu operowanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 1. Jak długo może się utrzymywać poszerzenie UKM w USG po mojej operacji, ile czasu może trwać cofanie się objawów wodonercza? Czy może jest potrzeba aby wykonać urografię? Czy lekarz POZ może zlecić urografię po operacji? - czasami takie poszerzenie cofa się miesiącami, czasami pozostaje niewielkie poszerzenie na stałe mimo przebytego zabiegu, myślę, że obecnie nie ma potrzeby wykonywania urografii skoro widoczna jest poprawa w USG, w razie wątpliwości trzeba skrócić wizytę u urologa (wizyta prywatna) 2. Nigdzie nie mogę znaleść informacji jak mocno *urazowa* jest ta operacja i jak długo może trwać cofanie opuchlizny w miejscu operowanym? - jest to duży i poważny zabieg, a obrzęk pooperacyjny wycofuje się czasami tygodniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomasz Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 W pół roku po operacji obraz USG jest silnie zależny od stopnia wypełnienia pęcherza moczowego. Gdy pęcherz jest mocno wypełniony moczem (celowe wstrzymanie mikcji przed USG) to miedniczka i kielichy są bardzo poszerzone. Po 20 minutach (celowo dwie mikcje, całkowite opróżnienie pęcherza- ściśle 20 ml pozostało w pęcherzu) podobnież pozostaje śladowe poszerzenie UKM. Mam z tego powodu nie wstrzymywać mikcji i nie dopuszczać do nadmiernego wypełnienia pęcherza moczowego. Czy tak jest u wswzystkich operowanych? To wina braku zastawek?? Miałem też scyntygrafię dynamiczną. Obraz izotopowy operowanej nerki jest geometrycznie niżej niż strony nieoperowanej. To w wyniku skrócenia zwężonego fragmentu moczowodu? Na szczęście wychwyt znacznika jest nieznacznie upośledzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi