Gość Azara Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Witam, ostatnio bliska mi osoba złamała rękę, a dokładnie jest to złamanie szyjkowe kości ramieniowej, coś takiego - nie wiem jak nazwać to fachowo. I problem polega na tym, że osoba nie była u siebie w domu tylko na wakacjach, jadąc do szpitala w małym miasteczku, gipsem została *zamurowana* od pasa w górę , tak przed szyję i ręka jest zgięta i również zamurowana, z tego pancerza wychodzi tylko dłoń. Do tego gips jest bardzo miękki, a ręka w ogóle nie jest usztywniona. Proszę mi udzielić informacji, czy taki gips jest przy tym złamaniu prawidłowy? Z tego co znalazłam na internecie powinno to wyglądać tak: http://img210.imageshack.us/i/94879614.jpg/ proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mateusz Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Jeśli opatrunek stał się za luźny dobrze będzie udać się na kontrolę do chirurga lub do lekarza rodzinnego. Zapewne po założeniu opatrunku wykonano zdjęcie kontrolne, i dlatego wypuszczono pacjenta do domu. Zdjęcie to pozostaje najczęściej w szpitalu. Opatrunek jeśli jest odpowiednio duży, na całym tułowiu jest prawidłowy, jedynie *luźność* może to tylko subiektywne odczucie? Proszę zauważyć, że taki opatrunek musi nie utrudniać oddychania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi