Gość Jola Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Witam kilka dni temu robiłam kontrolne badanie usg-woreczka żółciowgo! Rok temu przy badaniu usg.wykryto u mnie jeden polip o wielkosci-4mm! W ostatnim usg napisano mi pęcherzyk żółciowy zagięty ,z widocznymi dwoma drobnymi ,przyściennymi skupiskami ech,wielkości 4mm,nie dajacymi cieni akustycznych- polipy! Cech kamienicy nie stwierdza się! Czy powinnam zdecydować się na usuniecie tych polipów,nie ukrywam po zjedzeniu mam problemy z bólem! Nie rozumiem równierz pęcherzyk zagiety, w poprzednim usg tego nie stwierdzono co to znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Pęcherzyk naturalnie jest wyprostowany. Czasami zdarza się, że się zagina co powoduje utrudnienie w odpływie z niego żółci. To może wyzwalać dolegliwości bólowe z nim związane. Polipy poniżej 4 mm ani zagięty pęcherzyk nie są bezwzględnym wskazaniem do leczenia operacyjnego (dopiero polipy powyżej 10 mm). Jednak skoro ma Pani związane z tym dolegliwości radziłbym poddać się zabiegowi usunięcia pęcherzyka. O tym jednak musi zadecydować po bezpośrednim badaniu chirurg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi