Gość Michał Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Witam uprzejmie. Podczas badania chirurg stwierdził u mnie otwarcie kanału pachwinowego. Wytłumaczył mi, że jest to zarzewie przepukliny i prędzej czy później ona się pojawi i niezbędna bedzie operacja. Mimo to zezwolił mi na uprawianie sportu (piłka nożna, siłownia). Za pół roku mam stawić się do kontroli. Od czasu wystapienia dolegliwości bólowych w pachwinie mineło ok. 3 tygodnie. Przez ten czas wstrzymywałem się od sportu. Ból i obrzęk już niemal minęły. Czy teraz mogę wznowić treningi? Czy wtedy ból i obrzęk powróci? Czy da się oszacować kiedy mniej więcej pojawi się przepuklina? Czy nastąpi to w najbliższym czasie czy może w późniejszym wieku np. 40 lat jeśli będę unikał ćwiczeń wywołujących tłocznię brzuszną? Z góry dziękuję za poradę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Czy teraz mogę wznowić treningi? - można Czy wtedy ból i obrzęk powróci? - trudno określić, ale niestety tak może się stać Czy da się oszacować kiedy mniej więcej pojawi się przepuklina? - nie, nie ma takiej możliwości, może nawet nigdy to nie nastąpi Czy nastąpi to w najbliższym czasie czy może w późniejszym wieku np. 40 lat jeśli będę unikał ćwiczeń wywołujących tłocznię brzuszną? - nie ma w tym względzie zasady, oszczędzanie mięśni powłok brzusznych na pewno nie zabezpieczy w przyszłości przed wystąpieniem przepukliny (dochodzi wtedy do osłabienia mięśni zabezpieczających kanał pachwinowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi