Gość montey Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Co prawda czekam dopiero na wizytę u Gastrologa, wszędzie te terminy - dopiero na koniec Października, jednak ponad 20 lat temu miałem to samo i to były wrzody na 12-cy. Wtedy pomogły: oxyferiscorbonne soliqe-zastrzyki, altramet, te leki pamiętam. Kilkanaście m-cy jak jestem po laparoskopii pęcherzykowej a wątroba również boli jak diabli a raczej są to bardzo silne ataki kłuc od prawego boku poniżej wątroby wchodzące pod żebra. Czy w tej sytuacji jeśli badanie 12-cy potwierdzi jej owrzodzenia bezpieczniej byłoby poddac się zabiegowi chirurgicznemu.? Nie jestem już taki młody. Bóle brzucha nasilają się z miesiąca na miesiąc. Aha, mam klipsy tytanowe. Co Pan by mi doradził? Dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2008 W obecnych czasach nie leczy się choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy operacyjnie. Jedynie jej powikłania czyli krwawienie, perforacja lub znacznego stopnia zniekształcenie żołądka lub dwunastnicy ze zwężeniem. Trzeba wykonać gastroskopię i ocenić stan śluzówki żołądka i dwunastnicy. Gdy zostanie stwierdzona patologia w jej zakresie zapewne wystarczy leczenie środkami farmakologicznymi doustnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi