Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Patologiczne złamanie kręgosłupa i nowotwór rozsiany

Gość Edyta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! Piszę do Państwa ponieważ bardzo bliska mi osoba jutro wyjeżdża do kliniki onkologicznej w Bydgoszczy, gdzie mama nadzieje, zostanie poddana leczeniu. Obawiam się czy nie jest juz za późno ... Wiem tylko tyle, że lekarze zdiagnozowali u chorej patologiczne złamanie kręgosłupa i nowotwór rozsiany (nie wiem jakiego narządu* wiem tylko, że zaczęło sie od badań płuc, ponieważ na zdjęciu rtg widoczne były zmiany* podobno wyniki są negatywne), oraz powiększoną nerkę i śledzionę. Chora przerażająco schudła, jest bardzo wyniszczona i słaba, nie może chodzic (czuje odrętwienie kończyn dolnych). Czytałam, że nowotwór kości jako pierwotny występuje sporadycznie, natomiast jest bardzo często efektem przerzutu innego raka przy NIESTETY zaawansowaniu IV stopnia. Co oznacza okreslenie NOWOTWÓR ROZSIANY? i jakie są rokowania przy tak zaawansowanych zmianach w kościach? Jakiego narządu może dot. rak?Chora ma 58 lat. (P.S. chora ma 58lat , pali ok. 20-25 papierosów dziennie)

Co oznacza okreslenie NOWOTWÓR ROZSIANY? - to nowotwór dający praktycznie przerzuty po całym organizmie (przerzuty odległe np. wątroba, płuca, kości, mózg jak i miejscowe do najbliższych węzłów chłonnych), praktycznie w całym organizmie można spotkać się z komórkami nowotworowymi i jakie są rokowania przy tak zaawansowanych zmianach w kościach? - bardzo złe, śmiertelność jest duża, a okres przeżycia krótki czasami liczony w miesiącach Jakiego narządu może dot. rak? - rak może dotyczyć każdego narządu, czasami rozsiew jest widoczny, a nie można znaleźć ogniska pierwotnego (często tak się zdarza np. w czerniakach)