Gość Maciek Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Witam, Jestem dokładnie miesiąc po rekonstrukcji ACL... Po tygodniu zacząłem rehabilitacje, z czasem coraz mocniej trenowałem i zauważyłem ze kolano trochę się poluzowało [kolano a raczej przeszczepione więzadło]... Moje pytanie jest następujące: czy jeżeli odpuszczę rehabilitację i zacznę tylko robić ćwiczenia izometryczne na wzmocnienie mięśni to jest szansa ze więzadło wróci do swojego stanu?? tzn chodzi mi dokładnie o to czy po lekkim poluzowaniu więzadła potrzebna jest kolejna operacja poprawy ACL?? Z góry dziękuję za fachową pomoc... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 czy jeżeli odpuszczę rehabilitację i zacznę tylko robić ćwiczenia izometryczne na wzmocnienie mięśni to jest szansa ze więzadło wróci do swojego stanu? - najpierw z tym problemem trzeba udać się na kontrolne badanie do ortopedy, on musi określić czy rzeczywiście doszło do rozluźnienia w przyczepie więzadeł, jeśli doszło do tego określi rodzaj dalszego postępowania i na pewno odpowiedni zestaw rehabilitacyjny chodzi mi dokładnie o to czy po lekkim poluzowaniu więzadła potrzebna jest kolejna operacja poprawy ACL? - niewielkie rozluźnienie przyczepu nie wymaga leczenia operacyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maciek Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Ale czy kolano z tym niewielkim rozluznieniem nie bedzie mi *uciekalo*?? czy bede mogl dalej uprawiac bez problemu sporty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Jeśli to rozluźnienie jest niewielkiego stopnia nie powinno wpłynąć na stabilność stawu kolanowego i będzie można uprawiać sporty, ale raczej nie obciążające kolano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi