Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból brzucha, wzdęcia i zaparcia a chore jajniki

Gość Justyna

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu wieczorem zaczął mnie bardzo boleć brzuch, dodatkowo dostałam wzdęć. W nocy natomiast obudził mnie silny skurcz w okolicy pępka, nad ranem bolało podbrzusze po prawej stronie. Najbardziej bolało gdy próbowałam się wyprostować, nie miałam gorączki, ani żadnych innych objawów. Poszłam do lekarza który zbadał mnie ginekologicznie i przepisał antybiotyki na chorobę jajników której bliżej nie określił. Dostałam doxycycline i metronidazole. Stosuję antybiotyki od 4 dni. Ból w podbrzuszu nie jest już tak silny, jednak gdy dotykam ciągle boli. Do tego doszły zaparcia, możliwe że po antybiotykach, ale tego nie wiem. Martwię się, że diagnoza lekarza była nieprawidłowa. Czy powinnam iść do innego lekarza, czy ten jednak miał rację? Proszę o odpowiedź, może ktoś był w podobnej sytuacji. Z góry dziękuje

Na pewno skoro dolegliwości nie ustępują należy w tej sprawie skonsultować się kontrolnie z lekarzem, który Panią wstępnie badał. Trzeba wiedzieć jednak, że zapalenie przydatków też ustępuje bardzo powoli i dolegliwości niewielkie mogą się jeszcze utrzymywać przez kilka dni mimo prawidłowego leczenia.

Dziękuje za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie. Antybiotyki biorę od 6 dni, ból brzucha przeszedł, ale teraz bolą plecy, a dokładnie okolica lędźwiowa, ból promieniuje do prawej pachwiny i nogi, nie mogę się schylić. Czytałam, że to może być właśnie od zapalenia przydatków, ale skoro biorę antybiotyki od kilku dni to czemu boli dopiero teraz. Czy to znaczy, że antybiotyki nie są skuteczne? Ból jest naprawde silny, czy nie powinien wystąpić raczej przed leczeniem niż w jego połowie?