Gość DD Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Witam. Rok temu miałem operację przepukliny mosznowej wrodzonej z użyciem ultra-siatki. Przepuklina była wrodzona, nie było żadnych powikłań. Od pół roku trenuje kulturystykę, przez ten czas odpowiednio wzmocniłem mięśnie brzucha. Teraz zacząłem trenować pod kątem siły, i wykonuje klasyczne przysiady ze sztangą (gryf ułożony na mięśniach czworobocznych). Co tydzień dokładam kolejne kilogramy, i w związku z tym mam pytanie: czy mogę wykonywać takie właśnie przysiady siłowo bez obaw o nawrót schorzenia? Pobiłem już swoje życiowe rekordy w przysiadach, i nic nie dolega, ale boję się że może się kiedyś wrócić. Brzuch trenuje raz w tygodniu, aby go nie przemęczać (stabilizator w przysiadach). Instruktor kulturystyki także po wszczepieniu siatki, wykonuje przysiady przednie czyli trzyma sztangę z przodu, czy to bezpieczniejsza forma i mogę tylko ją stosować czy klasyka tez mogę wykonywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Oczywiście nikt Panu nie zagwarantuje tego, że przepuklina może nawrócić. Jednak mówi się i pisze o tym, że jeśli do zaopatrzenia przepukliny użyje się siatki można wtedy wyczynowo uprawiać każdy rodzaj sportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi