Gość Elżbieta Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Miałam zapalenie żyły kończyny górnej, od pachwiny w kierunku łokcia, pozostało po nim zgrubienie odczuwalne jak różaniec i lekkie wgłębinia. byłam u dwóch specjalistów (ale dostałam się dopiero po kilku dniach, po wizycie w pogotowiu i u rodzinnego) i jeden zauważył podobno lekkie uszkodzenie skóry (3 dni przed zapaleniem goliłam sie pod pachą ) natomiast drugi twierdził, że przygoleniu nie można spowodować takiego uszkodzenia. W tej chwili mam problem z nieregularnym okresem i ginekolog zapisał mi qlairę. nadmieniam, że nie robił szczegółowego wywiadu ani nie wysłał nie na żadne badania. W domu doczytałąm że ten lek jak i inne podobne powodują zakrzepicę. moje pytanie brzmi jakie badania powinnam zrobić (skoro nie wiadomo co spowodowało to zapalenie ) przed kupieniem qlairy, ponieważ lekarz rodzinna stwierdziła że po takim zapaleniu nie powinnam stosować antykoncepcj. A ja od ok 3 lat mam częste okresy (czasem c 2-3 tygodnie) i długo trwaja orz sa obfite. od 3 lat mam tez narastajaca anemię z podejrzeniem że właśnie przez te problemy z miesiączką. Mam nadzieję na odpowiedź, bo trochę się pogubiłam szukając sama odpowiedzi na wszystko w internecie ( a przecież to lekarz powinien tym się zając, prawda?) Dziękuję z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Trzeba na pewno sprawdzić krzepliwość krwi (wykonać pełen panel układu krzepnięcia krwi i oznaczyć poziom płytek krwi) oraz sprawdzić funkcję wątroby (poziom bilirubiny, ASPAT, ALAT). Dopiero po wynikach tych badań zadecydować o stosowaniu środków antykoncepcyjnych chociaż też radziłbym inne sposoby antykoncepcji. Do zapalenia żył w kończynach górnych dochodzi bardzo rzadko i raczej może to być związane z jakąś patologią w zakresie krzepnięcia krwi co jest bezpośrednim przeciwwskazaniem do stosowania antykoncepcji hormonalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi