Gość Urszula Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Dnia 20.06.2010 doznałam stłuczenia kręgosłupa podczas jazdy konnej. W sumie wypadek nastąpił w nieoczekiwanych okolicznościach dlatego mnie całkowicie zaskoczył wraz ze skutkami. Przy zagalopowaniu w półsiadzie koń udrzył mnie mocno ze trzy razy w siedzenie. Po tym incydencie odczułam ostry ból w okolicy nerek. Zsiadłam z konia i jakoś dojechałam do domu. Ból nasilił się w nocy. W sumie nie wiedziałam co robić. Myślałam początkowo,że to samo przejdzie jednak do dziś nie przeszło. W końcu poszłam na wizytę do chirurga który zlecił mi rtg . Radiolog napisał: umiarkowanie pogłębiona fizjologiczna kyfoza z drobnymi zeszlifowaniami krawędzi przednich trzonów kręgów jako wyraz zmian przeciażeniowych. Bóle które męczą mnie do dziś pojawiają się i nasilają przy siedzeniu na krześle. Ból zaczyna się w części piersiowej i promieniuje na żebra z lewej strony. Również w brzuchu odczuwam kłucie. Chciałabym wiedzieć, czy zdjęcie rtg mogło coś przeoczyć? Mam brać leki przeciwbólowe i czekać. Jednak ten ból nie ustaje. Dlaczego? Co z tym zrobić? Zdjęcia nic nie wykazały, a uciążliwy ból nadal jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Chciałabym wiedzieć, czy zdjęcie rtg mogło coś przeoczyć? - zdjęcie wykrywa tylko zmiany w kręgosłupie, które mogą powodować dolegliwości jakie Pani opisuje Mam brać leki przeciwbólowe i czekać. Jednak ten ból nie ustaje. Dlaczego? Co z tym zrobić? - może trzeba jeszcze rozwinąć diagnostykę i np. wykluczyć także schorzenia układu moczowego np. wykonać badanie ogólne moczu, USG jamy brzusznej z oceną nerek - rozważyć także konsultację neurologiczną - rozważyć zmianę leków przeciwbólowych lub zwiększenie ich dawki oraz uwzględnić w leczeniu rehabilitację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Urszula Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Doktorze na czym polegałaby rehabilitacja w tego typu przypadku. W sumie ulgę przyniosłoby mi jedynie usztywnienie tego miejsca lub ćwiczenia rozciągające. Mój kręgosłup zaczął być wrażliwy na wstrząsy np. w autobusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 O rodzaju rehabilitacji najlepiej, żeby zadecydował lekarz rehabilitant. To będą zapewne odpowiednie ćwiczenia, zajęcia w basenie, masaże, zabiegi fizykoterapeutyczne (np. jonoforeza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi