Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Krwiak po usunięciu tarczycy

Gość Tomasz

Rekomendowane odpowiedzi

Moja żona miała wczoraj operację usunięcia tarczycy.Oprócz tego,że zrozumiałym jest ból w miejscu operowanym,niepokój nasz wzbudza chrypka i trudności z mówieniem.Żona mówi szeptem,a dziś usłyszała od lekarza,że może tam mieć krwiaka i z tego powodu mówi szeptem.Ja wiem,że czas od operacji jest zbyt krótki,by mozna było jednoznacznie wszystko stwierdzić.Wiem też,że potrzeba czasu,by struny głosowe się zregenerowały.Ale chciałbym wiedzieć jak długo taka regeneracja może potrwać a także co może grozić jeśli rzeczywiście jest tam krwiak i czy jest szansa,by sam się wchłonął lub też istnieje inny sposób na jego usunięcie.

Jeśli to krwiak zapewne wchłonie się sam lub opróżni (myślę, że żona ma założony dren odbarczający). Tak jak Pan pisze to za wczesny okres pooperacyjny, aby określić czy doszło do jakichkolwiek powikłań pooperacyjnych. Często nerwy krtaniowe wsteczne są podrażnione na skutek samego zabiegu, użytych podwiązek, czy tez noża koagulacyjnego. Powrót normalnej czynności tych nerwów najczęściej następuje po około 4-6 tygodniach.

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.Niepokoi na jednak to,że lekarz,który operował zalecał ćwiczenia poprzez odchrząkiwanie,a dziś rano inny,skoro nie ma poprawy,stwierdził,że trzeba się wstrzymać.Czy ten pierwszy za szybko zlecił ćwiczenia i po nich coś się zaczęło komplikować?Ćwiczenia nie były intensywne ponieważ żona odczuwała i odczuwa ból.