Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Przetoka pęcherzowo-jelitowa

Gość Anna

Rekomendowane odpowiedzi

Od ponad 8 m-cy byłam leczona na nawracające zapalenia dróg moczowych. Jestem po półtorarocznej sterydoterapii z powodu FSGS. Po wykonaniu cystoskopii okazało się, że mam z lewej strony pęcherza moczowego otwór 3 mm, przez który do pęcherza przedostaje się treść jelitowa. Teraz mam wyznaczoną tomografię komputerową (poprzednie wykazały uchyłki jelita grubego). Prawdopodobnie czeka mnie operacja, której się bardzo boję. Mam 59 lat, jestem po cholecystoktomii (30 lat temu) i hysterektomii (9 lat temu) z powodu przedinwazyjnego raka szyjki macicy. Chciałabym wiedzieć na czym polega operacja przetoki pęch.-jelit., czy zabieg jest wykonywany laparoskopowo czy metodą tradycyjną, czy konieczna jest stomia (na jak długo) i jak długo trwa rekonwalescencja po operacji. Z góry dziekuję za odpowiedź.

Takie przetoki jelitowo-pęcherzowe sugerują zespół Leśniewskiego-Crohna (nieswoiste i przewlekły stan zapalny jelit). Uważam, że powinna Pani być koniecznie pod kątem tej choroby również zbadana.

Chciałabym wiedzieć na czym polega operacja przetoki pęch.-jelit., czy zabieg jest wykonywany laparoskopowo czy metodą tradycyjną - zabieg jest wykonywany metodą klasyczną, polega najczęściej na rozdzieleniu jelita od pęcherza moczowego oraz zeszyciu otworu w jelicie i pęcherzu czy konieczna jest stomia (na jak długo) - wszystko zależy od tego jakiego typu zabieg będzie wykonany, decyzja zostanie podjęta dopiero po otwarciu jamy brzusznej, gdy odczyn zapalny i zrosty będą duże czasami wyłania się sztuczny odbyt czasowy, aby przetoka zagoiła się samoistnie (brak obciążenia jej treścią jelitową), wtedy z reguły taka stomia ulega likwidacji po około 3-6 miesiącach (musi dojść do zagojenia przetoki) i jak długo trwa rekonwalescencja po operacji - około miesiąc