Gość Monika Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Witam! Jestem 32-letnią mamą dwójki dzieci . Pięć lat temu wykryto u mnie w prawej piersi na 2-giej guzek mastomatyczny,gruczołowy 12,5x8,3 mm. Trzy lata temu zrobiłam badanie kontrolne usg-Wprawym sutku na 12-tej torbielka 5 mm. W lipcu 2010 roku zrobiłam kolejne usg sutków- w prawym sutku na 1-szej guzek dysplastyczny 11 mm o cechach łagodności.Skóra,tkanka podskórna oraz węzły chłonne pachowe nie podejrzane,wielkości do 12 mmpo prawej stronie. Powiedział mi pan doktor , że muszę zrobić biopsję piersi. Czy ten guzek jest niepokojący? Czy powinnam się poddać owej biopsji? Proszę o jak najszybszą odpowiedź , jestem zaniepokojona tym guzkiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Guzek raczej nie wzbudza podejrzeń nowotworu złośliwego. Jednak, aby ostatecznie wykluczyć taką diagnozę radzę wykonać biopsję tego guzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewelina Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Witam! u mnie również wykryto owy guzek dysplastyczny - pierś prawa na godz.15, mam 33 lata i dwoje wspaniałych dzieci, ale do rzeczy zrób dziewczyno tę biopsję ja jestem już po i przynajmniej śpię *w miarę spokojnie* ponieważ to badanie dosyć dokładnie określa czy owy guzek zawiera czy nie komórki nowotworowe. Samo wykonanie biopsji (ja miałam BAC-cienkoigłową) nie jest bolesne, można je porównać do zastrzyku. Życzę dużo zdrowia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Karolina Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Witam. Ostatnio byłam na USG piersi. W lewej lekarz wykrył znianę 9mm na 3mm. Bylam na konsultacji u chirurga onkologa, zalecił mi on wykonanie biopsji cienkoigłowej pod USG. Wynik jest taki: Guzek dysplastyczny, obraz cytologiczny odpowiada zmianie o charaketrze łagodnym. Co oznacza to stwierdzenie guzek dysplastyczny? Czy mam sie go bać? prosze o odpowiedz. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi