Gość izolda Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Mam 27 lat.Choruje od 2003 na wrzodziejące zapalenie jelita grube. Miałam kolonoskopie w sierpniu 2008 wycięto mi 8 polipów powyżej 1 cm . rozpoznanie histopatologiczne .*fragmenty błony śluzowej jelita grubego częsciowo z powierzchniowymi naciekami,nadżerkami z masywnym naciekiem limfo-i granulocytów tworzące ognisko mikroropnie w świetle poszerzonych krypt.Czyny proces zapalny błony śluzowej jelita.* Również miałam kolonoskopie w innym szpitalu10.11.08 i wyszło mi polipowatość poprzecznicy,a wrzodziejące zapalenie jelita grubego w remisji. rozpoznanie histopatologiczne :* Adenomata tubularia cum dysplsia minoris gradus.* Moje pytanie brzmi czy się opracować już czy czekać .Chciała dodać ze panuje w przyszłym roku koło lipca starać się o potomstwo.Biore leki obecnie imuran 50mg2x1 i pentaze 500mg3x2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Radziłbym jeszcze pobrać leki przez około pół roku i wykonać kontrolną kolonoskopię po tym leczeniu. Dopiero po wyniku następnej kolonoskopii zadecydować o dalszym postępowaniu. Zabieg jak na razie raczej tylko w chwili powikłań (ropień, przetoka, perforacja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość izolda Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Dziękuje za odpowiedz. A co pan sądzi o ciąży w taki wypadu. Czy to jest bezpieczne w uczynnianiu ciąży i czy dziecku nic nie będzie? A może decydować się na potomstwo dopiero po wycięciu poprzecznicy? Mam wiele obawy ze zrobi się z tego nowotwór złośliwy. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Jeśli decydować się na ciążę i poród to radziłbym już teraz, a nie czekać na powikłania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi