Gość Paulina Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Witam Panie Doktorze, W sobotę (9 lipca) w trakcie podgrzewania oliwy z oliwek poparzyłam sobie lewy nadgarstek, nieznaczną część dłoni oraz klatkę piersiową. Natychmiast po zdarzeniu poszlam pod prysznic i polewalam oparzenia zimną wodą. Następnie, gdy po parunastu minutach odnalazlam Panthenol - użyłam go. Następnie zadzwonilam na tzw HOT LINE - Gorąca Linia Kliniki Medicover, w której mam wykupiony abonament opieki medycznej. Tam po opisaniu wyglądu oparzenia i calej sytuacji, konsultantka powiedziala ze jest to 2 stopień oparzenia, i nalezy niezwlocznie udac sie do najbliższego szpitala w celu konsultacji chirurgicznej - tak tez uczynilam. Nie ukrywam, że wyglądało to dramatycznie!! Gdy dyżurny chirurg zdjął mi warstwę Panthenolu chcąc ocenić stopień oparzenia, stwierdził że jest to oparzenie 1 Stopnia, dostalam zastrzyki - ana i antyoksyne następnie polożył mi Argosulfan i przepisał jego dwa opakowania. Powiedział że nie będzie przebarwień ani blizn = Pęcherzyki pojawiły mi sie w trzech miejsach, ale natychmiast, co ważne - samoistnie pękły - powiedziano mi że to dobry znak. Uspokoilam się. Dziś wygląda to o niebo lepiej,czerwone plamy są nieco bledsze, a z trzech miejsc gdzie byly pęcherzyki, pod maścią zbiera sie niewielka ilosc żółtej wydzieliny o konsystecji płynno twardawej. Dodam, ze mnie to nie boli, ba, nawet czasami bardzo swędzi :) Dziś (12 lipca) postanowiłam udać się mimo wszystko na jeszcze jedną konsultację - do dermatologa i drugiego chirurga. Dermatolog stwierdzil, ze bedzie sie goilo to bardzo ciezko i dlugo, ze zostana przebarwienia i ewentualne blizny. W trakcie wizyty prawie sie popłakałam. Natomiast chirurg przemył mi kwasem bornym poparzenia by moc wydać opinię i powiedział, że na dekolcie to kwestia 2 tygodni, i ladnie sie wszystko zagoi, nie bedzie przebarwień, tym bardziej blizn jesli bede chronic to przed słońcem (wyjezdzam 15 lipca nad morze....). Zalecił kontynuowanie stosowania Argosulfanu lub Dermazinu, i co wazne - zdejmowanie tych zółtych lekko zaschniętych wydzielin gazikiem i kwasem bornym bądź woda utlenioną i kladzenie nowej warstwy masci. Powiedział tez bym kupila mydlo dziecięce i normalnie aczkolwiek delikatnie przemywala te miejsca w trakcie codziennych zabiegów higienicznych. Na koniec powiedzial ze czerwone plamki, te bez wydzieliny moge po prostu natluszczac mascia ochronna z witamina A, w celu szybszego zregenerowania naskórka i zniknięcia plamek. Nie wiem czy słuchac dermatologa czy chirurgów. Co Pan zaleca, jakie ma Pan Doktor zdanie na ten temat? Reasumując: 1) czy dostalam dobre zalecenia co do pielegnacji oparzenia? 2) racje ma dermatolog czy chirurdzy? 3) czy bede miala przebarwienia i blizny? 4) najwazneijsze, ile musze odczekac by calkowicie plamki zniknely, badź byly niewidoczne - to naprawde kwestia 2 tygodni? Dodam, że na ręku jest nieco gorzej, martwie sie ogromnie. Delikatnie wysaczyla mi sie zółta wydzielina, przemylam i posmarowalam ponownie argosulfanem. Prosze o pomoc! Pozdrawiam serdecznie! Paulina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Z własnego doświadczenie mogę Ci napisać tylko, że oparzenia spowodowane gorącym tłuszczem goją się długo, ropieją i trudno je wyleczyć. Do tego wszystko zależy od miejsca, gdzie się oparzyłaś - chodzi mi o blizny. :-( Niestety ja mam takie *szczęscie* co jakiś czas się oparzyć i na. na palcach dłoni nie mam blizn (były tam 2 duże pęcherze i później ropiało a na nadgarstku została blizna (to też był tłuszcz), też się to długo goiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość paulina Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 :(((((((((((( te plamki na dekolcie sa juz duuużo bledsze, na ręce tez blednieje choc mniej, ale jestem dobrej mysli. Chirurg powiedzial ze to 1 stopien i kwestia do miesiąca najwyzej. zwlaszcza ze pecherzyki po oparzeniu miaalm tylko 3 i samoistnie pekly po paru minutach, nic mi sie nie sączy, zadnej ropy etc. Powiedzial ze jesli bede unikac slońca , nie zostana nawwet przebarwienia. Dermazin i natluszczanie mascia z witamina A. Troszke mnie zasmuciłaś droga Aniu :((( Dziekuje za odpowiedź i pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Paulino, napisałam Ci tylko jak było u mnie. Smaruj sobie tymi maściami, a na pewno jeśli już powstaną blizny, to będą mało widoczne - tak myślę i trzymam kciuki. Jednak to gojenie musi potrwać :-( Pozdrawiam ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość paulina Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 :) Dziękuję! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi