Gość Bogumiła Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Witam, mam 16 lat i niedawno zrobiono mi echo serca mam przed sobą wyniki, ale jakoś niewiele rozumiem: Wymiary i kurczliwość LV w normie. Prolaps zas. MV,IM ślad. Zastawka Ao trójpłatkowa,prawidłowa. IP II st. PA pow.normy, 22mm,przepływ w PA 1,4m/s. IT IIst.,RV pow.normy. IVS ciągła. IAS w części środkowej tętniakowato uwypukla się na str. RA. W części środkowej tętniaka rejestruje się 1-p przeciek. Łuk aorty lewostronny, przepływ prawidłowy. Co to znaczy konkretnie dla mnie, jakie są tego konsekwencje i czy to coś poważnego? Byłabym ogromnie wdzięczna za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Na pewno w tej sprawie trzeba pilnie skontaktować się z kardiologiem. W sercu występuje tętniak z przeciekiem krwi między przedsionkami oraz wypadanie płatka zastawki mitralnej. Zmiany raczej są niewielkiego stopnia. Być może wystarczające okaże się leczenie farmakologiczne. O wszystkim musi zadecydować kardiolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi