Gość jarek Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Witam Mam pewien problem z żołądkiem/jelitami. Na początku zaczęło się od biegunki, codziennie ponad 10razy w wc, pojawiała się krew w kale. Ostre bule brzucha przez cały dzien, pod wieczór brzuch miałem napompowany jak balon - ledwie wytrzymywałem naprężenie wewnątrz. Badania: krwi, pasożytów, beztlenowców, usg brzucha, tarczyca - w porządku!! Przez 2miesiace straciłem na wadze ok 12kg z wagi 75kg Po 2,5 miesiącach (w tym momencie) wszystko wróciło do normy (apetyt, raz dziennie wc, brak krwi) bule brzucha ustąpiły. Oczywiście w miedzy czasie wizyty u lekarzy i branie leków. W tym tygodniu miałem badanie *wirtualna kolonoskopia* i oto wyniki: *Badanie CT wirtualnej kolonoskopii wykonano po podaniu powietrza per rectum , do oceny wykorzystano rekonstrucje 3D do wirtualnej endoskopii. Jelito grube drozne, bez patologicznych zwezeń. Wydłuzona petla esicy, katnica polożona nisko w miednicy małej. Dyskretne zgrubienia ściany jelita grubego we wstepnicy 2 do 4 mm . Otaczajace tkanka tłuszczowa bez zmian.Sciany jelita grubego poza tym o gładkich zarysach. Liczne rozsiane wezły chłonne w kresce. Obraz CT może zależeć od procesu zapalnego jelita grubego z powiekszeniem wezłow chłonnych kreski, w róznicowaniu lymphoma. Wskazana ocena w kolonoskopii.* Teraz czekam na kolonoskopię i gastroskopię tradycyjną ale to jeszcze 2miesiące (nasza służba zdrowia!!!), a z gastrologiem jestem umówiony dopiero za tydzień (służba zdrowia!!!) Proszę o komentarz do wyniku kolonoskopii i określenia co to może być i z jakiego powodu się pojawiło?? Pozdrawiam i dziękuje za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość medicus Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Ile Pan ma lat? Czy chorował ktoś w rodzinie na choroby jelit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarek Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Mam 26lat Ojciec od paru lat ma problemy z jelitem. Rak został wykluczony i postawiono na zespół jelita drażliwego. Chciałbym nadmienić, że zacząłem chodzić na siłownie od 3miesięcy tz. dieta bogata w białko i węglowodany, odstawiony alkohol i niezdrowe potrawy. Jadłem duze ilosci kurczaka, mięsa czerwonego itp, ryzu, warzyw i odzywki białkowe. Dzień zaczynałem od płatków owsianych z mlekiem i do tego koktajl: mleko + białko, w ciągu dnia częste posiłki-małe porcję na wieczór białko.trening 3 razy w tygodniu. Szczerze nie wiem czy to był powód, chciałbym poinformować. Jedni lekarze mówili, ze to od tego - mój organizm nie wytrzymał takiej porcji dostarczanej energii zaś drudzy, że to nie ma żadnego wpływu tylko stres (a taki jest - praca!). Przez ten okres treningów i diety czułem się świetnie tz. dużo energii,samopoczucie super plus to, ze było widać efekty! Sięgajac pamięcia w przeszłość zawsze miałem problemy z brzuchem. Zjadłem coś i musiałem iść to toalety, ale wszytko mieściło się w normie (tz mojej normie), ale nigdy nie miałem czegoś takiego. W tym momencie wydalany kał jest w cząstkach po ok 3cm, wcześnie był porozrywany na strzępy i nie ukrywam, że zapach jest okropny za każdym razem! No i gazy towarzyszące wypróżnianiu. Pozdrawiam Czekam na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość medicus Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Trudno wobec powyższych informacji cokolwiek poradzić. Myślę, że zwłoka w wykonaniu tradycyjnej kolonoskopii nie ma w Pana przypadku znaczenia. Natomiast musi Pan to badanie zrobić. Dlaczego zrobił Pan wirtulaną kolonskopię, a nie tradycyjną? Nie poleca się tego badania, jako że i naświetla się chorego bardzo duża dawką promieniowania i w ponad połowie przypadków i tak potrzebne jest powtórzenie badania typowym endoskopem. Poza tym przygotowanie jelita do obydwu badań jest takie samo i jak Pan już wie dość uciązliwe dla chorego. Powiem, że nie rozumiem wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarel Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Wybór tego badania był spowodowany tylko i wyłącznie CZASEM. Na tradycyjną kolonoskopię będę czekał łącznie 2,5miesiąca - takie terminy są w szpitalu i tego nie przyspieszę niestety! Myślałem, że to badanie powie coś więcej i będzie można zacząć leczyć, a nie czekać z założonymi rękoma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarek Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Dobra strona! a porady chyba jeszcze lepsze!!! I jakie można prowadzić rozmowy, wszystkie inne fora się kryją!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi