Gość Ela Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Witam! Jestem 2 tyg. po fundoplikacji laparoskopowej przepukliny rozworu przełykowego dodatkowo zmniejszony jest żołądek wszystko zewnętrznie się ładnie goi, ale bardzo mnie niepokoi ciągle wzdęty brzuch i mam wrazenie ze jest wielki choc schudłam 4 kilo w dwa tygodnie nigdy nie cierpiałam na dużą ilośc gazów, a po operacji jest to przeżazające ciagłe uczucie. Staram się zachowywac dietę, ale to nie pomaga moje pytanie czy to minie czy należy brac jakieś leki? niestety nie mieszkam w kraju i mam problem z odpowiedzią na te pytania co robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Takie dolegliwości mogą jeszcze być spowodowane nagromadzeniem gazu w jamie brzusznej jakie stosuje się w czasie zabiegów metodą laparoskopową. Taki gaz z reguły powoduje właśnie uczucie wzdęcia brzucha i zazwyczaj wchłania się w przeciągu miesiąca po zabiegu. Dlatego radzę spokojnie poczekać, a dolegliwości powoli powinny same ustąpić. Można wspomagająco zastosować leki na bazie dimetikonu dostępne w aptece bez recepty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi