Gość Beata Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Witam mam 44 lata. Choruje na toczeń układowy (małopłytkowość). Wykonałam dzisiaj USG jamy brzusznej. W którym napisano mi miedzy innymi: w grzbietowej części lewej nerki lita hyperechogeniczna zmiana 7 mm o charakterze angiolipoma. Czy jest to coś poważnego. Poza tym wszystkie inne narządy są w porządku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 To łagodna zmiana guzowata nerki typu naczyniakotłuszczaka. Tak niewielka wymaga tylko obserwacji (co około 6-12 miesięcy USG) Uważa się, że guzy nie przekraczające średnicy 3 cm (według innych autorów 4 cm) wymagają jedynie okresowej kontroli radiologicznej. Większe guzy są wskazaniem do embolizacji albo częściowej nefrektomii, ponieważ wraz ze średnicą guza rośnie ryzyko krwotoku z guza, mogącego być nawet przyczyną śmierci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi