Gość Natalia Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Witam. Mam 17 lat, miesiąc temu wykryto u mnie kamienie w pęcherzyku żółciowym, które dały o sobie znać przy nadmiernym przejedzeniu. Niedługo mam odbyć zabieg usunięcia woreczka metodą laparoskopową. Czy brak woreczka żółciowego będzie miał jakikolwiek wpływ na ciążę, planowaną w przyszłości? Na jak długo mam powstrzymać się od ćwiczeń fizycznych na zajęciach wychowania fizycznego (w tym basen)? Jak długiego zwolnienia mogę się spodziewać? Czy jest to możliwe, że kamica żółciowa pojawiła się u mnie w tym wieku przez czynniki genetyczne? (kamienie u babci i ojca) Czy istnieje możliwość przekazania predyspozycji do tworzenia się kamieni żółciowych moim dzieciom w przyszłości? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Kamica żółciowa występuje częściej u kobiet, otyłych, po 40rż. Duży wpływ ma dieta zawierająca duże ilości cholesterolu. Także występują predyspozycje genetyczne. Z dużym prawdopodobieństwem kamica pęcherzyka żółciowego będzie występować również u Pani dzieci, prawidłowa dieta, prawidłowy tryb życia zmniejszą ryzyka wczesnego pojawienia się kamicy. Po zabiegu laparoskopowym należy unikać większego wysiłku przez około 3 miesiące. Nieobecność w szkole po zabiegu nie powinna być dłuższa niż 7 dni, ale są przecież wakacje więc z tym nie powinno być problemu. Brak pęcherzyka żółciowego nie wpłynie negatywnie na ciążę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 A czy dzidziuś nie będzie się żywił żółcią,która po usunięciu pęcherzyka zbiera sie min teraz w żółądku?Ja już miałam od tego czasu 2 martwe ciążę,a przed laparoskopią urodziłam córkę.Czy naprawdę to nie ma wpływu?Jeśli ginekologicznie u mnie podobno wszystko dobrze?(Ewa 31) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Ja miałam usuniety pęcherzyk w 20o3 roku. Mam pytanie:czy dzidziuś nie będzie się żywił żółcią,która po usunięciu pęcherzyka zbiera sie min teraz w żółądku?Ja już miałam od tego czasu 2 martwe ciążę.Ostatnia zakończyła się w 12 tygodniu,a przed laparoskopią urodziłam córkę.Czy naprawdę to nie ma wpływu?Jeśli ginekologicznie u mnie podobno wszystko dobrze? Błagam o odpowiedz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi