Gość m Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Witam. W tym tygodniu miałem gastroskopię i wynik rozpoznania to: Przepuklina przeponowa bez niedrożności lub zgorzeli. Wślizgowa przepuklina rozworu przełykowego. Przeczytałem wątki związane z tą dolegliwością i nie mam/nie miałem wcześniej takich dolegliwości jak u pozostałych osób, m.in. ból. Jedyna dolegliwość to problemy trawienne- z tego powodu zdecydowalem się na gastroskopie. Od lekarza dostałem controloc 20 i zalecenie zebym nie cwiczyl w ogole na silowni (szczegolnie cw z duzym obciazeniem). I tu pojawia sie moje pytanie co do cwiczenia, poniewaz trenuje regularnie sporty silowe od wielu lat, do czego mialbym sie ograniczyc? Czy plywanie, wykonywanie pompek, podciagniec, bieganie lub boks(narazenie na uderzenia w korpus) wplywaja negatywnie? Czytalem juz porade ze nie mozna wykonywac cwiczen gdzie klatka jest nizej niz żoładek - ale lekarz wyraznie mowil o zakazie cwiczen silowych?Bardzo dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 do czego mialbym sie ograniczyc? Czy plywanie, wykonywanie pompek, podciagniec, bieganie lub boks(narazenie na uderzenia w korpus) wplywaja negatywnie? - nie wolno doprowadzać do wzmożonego ciśnienia w jamie brzusznej czyli obciążać mięśni powłok brzusznych (pływanie i ewentualnie bieganie może być dozwolone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi