Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Węzeł chłonny pod żuchwą

Gość Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od ok. miesiąca nam zaczerwienione gardło nalot na gardle o kolorze podobnym do ropnego. Często spływa mi katar z nosa i odksztuszam wydzieline z oskrzeli, mam lekko powiekszone migdalki oraz zepsutych ząb na dolnej części szczeki oraz 2 korzenie u górnej części. Od pewnego czasu zauważyłem ze mam powiekszony węzeł pod zuchwa po tej własnie stronie ma on ok.2,2 cm dl i ok. 1 cm szerokości z tym że zauważyłem dalsza cześć węzła która znajduje się bliżej krtania jest lekko węższa. Zauważyłem też węzeł w kącie zuchwy ale już mniejszy ok 1,5x0,6cm. Pewnego dnia mnie on bolała przy dotyku i przy jedzeniu ale trwało to tylko jeden dzień, ten większy jest natomiast niebolesny. Oba te węzły nie są zrosniete ze skóra, wyczuwam je dopiero przy badaniu palcami natomiast przy unoszeniu głowy do gory jest on lekko widoczny. Byłem z tym u lekarza i kazał mi smarowac watą nasączona sodą. Chcialbym również dodać ze jestem alergikiem i czasami mam poblemy z gardlem.

Bakterie w gardla mam przewlekle, zęby postaram sie usunac jak najszybciej. Boje sie ze ten wezel moze miec powod nowotworowy, tyle sie naczytalem na ich temat, ale z tego co wiem to nowotwory w moim wieku (21 lat) wystepuja bardzo rzadko.