Gość Ja 28 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 5 lat temu miałam wypadek samochodowy (bez większych obrażeń), po niespełna roku zachorowałam na kręgosłup* zidentyfikowano skrzywienie kręgosłupa lekkie, który do momentu wypadku był prosty) ,węższy tylny odcinek tarczy L5/S1, zmiany przeciązeniowe w st. m-wyrostkowych, bez ewidentnych obj. korzeniowych, występował przy tym ból i drętwienie nogi, mrowienie i drętwienie palców u stopy. Leczono mnie zastrzykami i miałam rehabilitacje, chorowałam dość długo. Co jakiś czas odczuwałam bóle w placach. Od zeszłego roku zaczęły wystepować u mnie bóle kręgosłupa w okolicy międzyłopatkowej( na początku podejrzewałam, że tak objawia się bol serca - lecz mylna diagnoza) Po wykonaniu RTG zauważono, zmiany w kręgosłupie szyjnym ( w wypadku najbardziej ucierpiała moje głowa, miałam otarcia, zadrapania na głowie, bolesność, siła oporu podrzucała mnie z fotela samochodowego w górę i na boki), zwężenia w szparach międzykręgowych . Z powrotem zalecono mi rahabilitacje i rezonans magnetyczny.Do tej pory owej przypadłości nie wiązałam z wypadkiem samochodowym...stąd moje pytanie - nigdy nie miałam żadnych dolegliwości bólowych od strony kręgosłupa, zaczęły się po roku od wypadku - Czy to możliwe, że jest to spowodowane powyższym wypadkiem i czy jest to możliwe, że skutki wychodzą jeszcze teraz, po 5 latach?Będę wdzięczna za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Raczej takie zmiany narastały powoli, dochodziło powoli do zwyrodnienia kręgosłupa i wypadek samochodowy jedynie mógł w pewien sposób zainicjować wszystkie objawy. Myślę jednak, że nawet jeśli wypadek nie wydarzyłby się to i tak te objawy wcześniej czy później pojawiłyby się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi