Gość Joanna Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Mam kamiednie w lewej nerce - przy ujściu miedniczki prawie dwa cm i jeszcze jeden 2.7 mm - rozbijanie laserem nie ało efektów), ponadto mam też kamień w woreczku żółciowym. Mam skierowanie i na usunięcie kamieni z nerki oraz na usunięcie tego z woreczka żółciowego. Nie mam pojęcia, którym najpierw się zająć ( nie dają objawów) - Czy zwlekanie z którymkolwiek grozi powikłaniami. No i przede wszystkim rosną one w bardzo szybkim i proporcjonalnym tempie - w lutym USG wykazało po 1 cm, w kwietniu już na Tomografii miały po 2 cm a końcem maja niemal po 3 cm. Co może powodować tak szybki ich wzrost ? Mam 38 lat, jestem zdrowa, w miarę szczupła, wysportowana ? Jak mam podejść do operacji, w jakich terminach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Najlepiej byłoby najpierw zająć się kamicą pęcherzyka żółciowego, a następnie zająć się kamicą nerek. Kamica pęcherzyka żółciowego jest spowodowana nieprawidłową produkcją kamieniotwórczej żółci i defektem w błonie śluzowej pęcherzyka na co nie ma Pani żadnego wpływu. Kamienie po usunięciu z dróg moczowych należy poddać analizie laboratoryjnej, aby stwierdzić z czego są zbudowane. Dzięki temu będzie można włączyć odpowiednie leczenia zapobiegające powstawaniu nowych kamieni w nerkach. Najlepiej, aby zabiegi wykonać w najbliższych miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi