Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Wnęki intensywniej wysycone, zmienione nieżytowo z zwapnieniami

Gość Renata

Rekomendowane odpowiedzi

Moja Mama dostała następujący opis zdjęcia : Miąższ płucny o wzmożonym rysunku śródmiąższowym ze zmniejszeniem przejrzystości w dolnych polach z przewagą po stronie prawej. W górnych polach płuca rozdemowe. Wnęki intensywniej wysycone, zmienione nieżytowo z zwapnieniami. Sylwetka typu cor aortalae. Aorta miażdżycowo zmieniona. Przepona spłycona, o gładkich zarysach. Kąty wolne. Dzisiaj lekarka powiedziała Mamie, że ma wodę w płucach i chciała skierować ją do szpitala, ale Mama się nie zgodziła... Bardzo proszę o interpretację wyniku prześwietlenia i wyjaśnieni oraz o informację czy jest to stan groźny.

Mama jest zapewne słaba, niezdolna do większego wysiłku, problem pochodzący z serca będzie narastał do momentu zgłoszenia się do szpitala. problem na razie nie stanowi bezpośredniego zagrożenia życia, niemniej nie wiadomo ile czasu potrzeba aby rozwinął się cięższy stan.

Mam pytanie -czy jeśli w płucach coś się dzieje, np są jakieś zmiany nowotworowe, coś jest nie tak, pojawiają się jakieś zwapnienia to lekarz robiący prześwietlenie daje o tym wzmiankę w opisie ? Szczególnie chodzi mi o zmiany nowotworowe. Pamiętam, że kilka lat temu na zdjęciu miałem widoczne zwapnienia w okolicach mostka i lekarz stwierdził, że to od szczepionki na gruźlicę (mój organizm silnie na nią zareagował -w miejscu zaszczepienia pojawiła się ropa i była kilka tygodni) a teraz robiłem zdjęcie i tych zwapnień nie widać -czy to jest możliwe ?