Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Tarczyca a dieta odchudzająca

Gość AGNIESZKA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość AGNIESZKA

Witam mam 27 lat rok temu wykryto u mnie guzka 6mm w prawym płacie tarczycy. wyniki tsh w normie. kontrole mialam w marcu tego roku-guz bez zmian. tsh ft4 i anty tpo prawidłowe. dwa miesiace temu rozpoczelam diete proteinowa. po 3 tygodniach waga staneła. czuje sie ocieżała/spuchnięta. przerwałam diete. jem 5 razy dziennie duzo cwicze-efektow jednak nie widze dalej...waga stoi.badanie poziomu wody i tluszczu wykazalo ze mam 7 kg wody za duzo.. z informacji które znalazłam na internecie wynika ze dieta ta zatrzymuje wode i nie jest wskazana dla osob ktore maja z nia problemy. spotkałam sie takze z przypadkiem ze wyniki tsh bardzo sie pogorszyly po tej diecie..czy jest to mozliwe? czy jezeli zrobie badanie tsh to bedzie to wystarczajace zeby ocenic czy tarczyca pracuje prawidłowo i jest winna za moja wage? nie wiem czy powinnam sie udac do dietetyka czy endokrynologa. dziekuje

bardzo sie pogorszyly po tej diecie..czy jest to mozliwe? - tak, czasami dieta może znacznie zaburzyć funkcjonowanie tarczycy czy jezeli zrobie badanie tsh to bedzie to wystarczajace zeby ocenic czy tarczyca pracuje prawidłowo i jest winna za moja wage? - dobrze by było wykonać podstawowe badania czyli TSH i fT4, takie badania powinny być wystarczające nie wiem czy powinnam sie udac do dietetyka czy endokrynologa? - na początku radziłbym do endokrynologa

witam dziekuje za odp zrobiłam tsh w marcu wynik byl 2.18 teraz mam 3.09. u endokrynologia byłam w marcu wyniki w sumie sa dalej w normie... czy jezeli bede teraz sie odzywiala prawidłowo to poziom tsh spadnie?