Gość pawel Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Dziś rozmawiałem z lekarzem i dowiedziałem się ze moja przepuklina ma 7,5mm co oznacza ze jest bardzo mała i ze tylko odemnie zależy czy chce ja operować czy nie. Moja praca zawodowa jest jednak fizyczna. wiec pytanie co robić operować czy czekać aż podrośnie? i jaka metoda jest najlepsza do tak malej przepukliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Jeśli to przepuklina to należy operować jeśli już się ją rozpoznaje. Do zabiegu bezpośrednio kwalifikuje chirurg. Nie ma co czekać aż będzie się powiększać, gdyż może dojść do powikłań z nią związanych. Najbardziej polecaną metodą jest metoda Lichtensteina czyli z użyciem siatki. Jednak decyzję co do metody zawsze podejmuje operujący chirurg. Z nim trzeba w tej sprawie porozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi