Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Coś ciągnącego i kleistego w stolcu

Gość Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Od długiego czasu mam problemy z normalnym stolcem. W 90% przypadków jest on luźny i zawiera sporo niestrawionych kawałków jedzenia. Raz nawet zdarzyło się, że były dość duże kwałki jabłka. Jak już stolec jest normalny to wtedy tych niestrawionych pokarmów prawie w ogole nie ma. Raz mi się zdarzyło, dokładnie wczoraj, że jak już miałem stolec normalny to w 3 miejscach na nim były takie szare klejące i ciągnące się miejsca wielkości ok. 1 mm. W ubiegłym roku miałem kolonoskopię i było wszystko ok. Ponizej zamieszczam kilka pytań: - Czy może to być WZJG? Nie mam krwawień. Stolec oddaje 1 raz na dzień. - Czym różni się WZJG od zapalenia śluzówki jelita? - Czy takie okresowe nietrawienie pokarmów może przemawiać za zapaleniem trzustki? Lipaza i amylaza u mnie w normie.

- Czy może to być WZJG? Nie mam krwawień. Stolec oddaje 1 raz na dzień. - na pewno nie - Czym różni się WZJG od zapalenia śluzówki jelita? - WZJG to odmiana właśnie zapalenia jelita grubego (śluzówki) typu nieswoistego, patrz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wrzodziej%C4%85ce_zapalenie_jelita_grubego http://www.biomedical.pl/choroby/ukladu-pokarmowego/wrzodziejace-zapalenie-jelita-grubego-325.html http://www.ukladu-pokarmowego.choroby.biz/Wrzodziej%C4%85ce+zapalenie+jelita+grubego - Czy takie okresowe nietrawienie pokarmów może przemawiać za zapaleniem trzustki? - wątpię skoro parametry enzymatyczne trzustki są w normie, takie objawy mogą świadczyć o zaburzeniach typu czynnościowego jelit czyli ich zbyt szybkim kurczeniem się, perystaltyką

Panie doktorze dziękuję serdecznie za udzielenie mi odpowiedzi na moje pytania. A co to mogło być na stocu takie klejące miejsca? Dodam jeszcze,że kilka razy w tygodniu odczuwam dyskomfort w miejscu gdzie jest esica i zstępnica. Czuję takie rozciąganie, kłucie. Czasem tak mocno mnie ciągnie, że robi mi się niedobrze. Zdarzyło mi się kilka razy, że jak mi było tak niedobrze i naciskałem sobie brzuch pod żebrami to za kilka sekund musiałem oddać gazy. Czy to też wskazuje na zaburzenia czynnościowe jelit? Czy jelita mogą się tak bardzo kurczyć, że robi mi się niedobrze? Badania krwi od ponad roku mam w normie. Jeszcze raz dziękuję.

A co to mogło być na stocu takie klejące miejsca? - to zapewne większe ilości śluzu, normalna sytuacja Czy to też wskazuje na zaburzenia czynnościowe jelit? - taki właśnie może być objaw tego Czy jelita mogą się tak bardzo kurczyć, że robi mi się niedobrze? - tak