Gość Anna Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Prosze o wyjasnienie co to sa za badania OWR i CRP ? jakich informacji dostarczaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 I prosze mi jeszcze powiedziec czy OB 17mm/h u kobiety 58 letniej jest wysoka wartoscia? poza tym wszystkie wyniki krwi w normie. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Białko C-reaktywne, w skrócie CRP (ang. C Reactive Protein) - białko należące do tzw. białek ostrej fazy Wytwarzane głównie w wątrobie i komórkach tłuszczowych[1]. Białko C-reaktywne bierze udział w odpowiedzi immunologicznej, ponieważ ułatwia wiązanie dopełniacza, ułatwiając tym samym opsonizację i fagocytozę czynnika infekcyjnego oraz moduluje funkcję granulocytów i monocytów. Podwyższone stężenie CRP we krwi występuje w stanach zapalnych, wykazując dużą dynamikę zmian stężenia. Może zwiększać się także w przebiegu urazów, zawału serca, chorób nowotworowych. Na CRP mają także wpływ choroby przewlekłe, masa ciała, wiek, rasa, palenie tytoniu i stosowane leki. Stężenie CRP we krwi zdrowego człowieka zwykle nie przekracza 5 mg/l (najczęściej 0,1-3,0 mg/l), ale w ciągu 24-48 godzin może zwiększyć się nawet 1000-krotnie. Uznaje się, że stężenie powyżej 10 mg/l mocno przemawia za obecnością stanu zapalnego o różnej etiologii. U osób z chorobami nowotworowymi stężenie CRP może osiągać wartości trójcyfrowe, ale największe wartości obserwuje się w zakażeniach bakteriami Gram-ujemnymi, po dużych urazach lub operacjach (ponad 500 mg/l). Oznaczenie stężenia CRP wykorzystuje się w monitorowaniu przebiegu chorób zapalnych, reumatycznych oraz niektórych nowotworów, ponadto służy do oceny ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Odczyn Waalera-Rosego (ilościowo) OWR Odczyn służy do wykrywania czynnika reumatoidalnego zazwyczaj klasy IgM (rzadziej IgG lub IgA) metodą aglutynacji krwinek baranich opłaszczonych króliczą IgG pod wpływem badanej surowicy. Jest badaniem bardziej czułym w porównaniu do testu lateksowego. Miano odczynu rośnie w reumatoidalnym zapaleniu stawów, zespole Sjogrena, ,mieszanej chorobie tkanki łącznej, krioglobulinemii, twardzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 OB, czyli opad (opadanie krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego, ESR - erythrocyte sedimentation rate). Na podstawie OB lekarz nie może postawić konkretnej diagnozy. Jest to jedynie sygnał, że w organizmie toczy się proces zapalny, który trzeba zlokalizować. * Norma (po 1 godzinie): kobiety 6–*11 mm, po 50 roku życia do 30 mm* mężczyźni 3–*8 mm, po 50 roku życia –* do 20 mm. Wartości podwyższone spotyka się w ciąży i po porodzie (wtedy nie świadczą o chorobie).Występują też w chorobach reumatycznych, procesach zapalnych, gruźlicy, niektórych chorobach wątroby, w zawale serca. Bardzo podwyższone OB bywa w białaczkach i innych postaciach raka, niektórych chorobach nerek (zespół nerczycowy). Wartości obniżone zdarzają się rzadko, świadczą o nadkrwistości np. w czerwienicy prawdziwej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Dziekuje bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasia Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Mam pewien problem... w badaniach krwi wskazano mi niedobor zelaza... ale CRP wyszlo mi 0,11 a to troche dziwne bo norma jest od 1 do 5 z gory dziekuje bardzo za pmoc i pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dominika Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Witam. Mam podwyższone OB-20 a CRP - 0,5 .Czy niskie CRP może coś oznacza? Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dominika Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Dodam jeszcze że Bilirubina wyszła 1,8 . Tydzień temu robiłam badania , OB - 28 a Bilirubina 1,2 .Co to może oznaczać ? Czemu Ob maleje a bilirubina podnosi się?Od 3 tygodni mam podwyższoną temperaturę 37-37.5 , a lekarz rodzinny rozkłada ręce i nie wie jak mi pomóc . Jakie badania mogę jeszcze zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 dla swietego spokoju radzialbym zrobic badania krwi na poziom Alat, Aspat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Józef Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 mama podwyższone CRP ilościowe do 20mg/l co to moze oznaczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anna Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 witam chciałabym zeby ktoś mi pomogł mam bóle brzucha robiłam usg brzucha neka prawa100,mm , lewa 99,3mm, ukm nieposzerzony,bez złogów,po stronie lewej normoechogeniczna zmiana 20mm. centralny przerost warstwy korowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi