Gość Asia Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Mam pytanie odnośnie tłuszczaka, znajduje się on na moich plecach - pod skórą, po zewnętrznej stronie kości miednicy - jest wyczuwalny, ruchomy, na skórze nad nim jest owalne brązowawe zabarwienie i trzy małe brązowe punkty, tłuszczak ma ok. 5 cm sześciennych. Mam 25 lat. Odkryłam to zgrubienie już w wieku 16 lat, ale dopiero niedawno dowiedziałam się jak ono się nazywa i, że jest to nowotwór niezłośliwy. Pani lekarka, której to kiedyś zgłosiłam nie powiedziała mi, że to nowotwór. Niedawno w czasie większego stresu spowodowanego utratą pracy tłuszczak zaczął mnie boleć. Ogrzałam miejsce i przestało, ale ten ból mnie zaniepokoił. I oto moje pytanie: Czy wycinać, czy nie? Jakie jest prawdopodobieństwo udanej operacji? A jakie prawdopodobieństwo przekształcenia w raka złośliwego? Proszę o pomoc i jakąś wskazówkę, bo martwię się, a życie mi jeszcze miłe. Słyszałam, że czasami z rakiem jest tak, że naruszając go powodujemy jego rozwój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Oczywiście radzę Pani jako chirurg usunięcie tej zmiany. Tłuszczak rzeczywiście jest nowotworem niezłośliwym, który rośnie miejscowo mogąc powodować dolegliwości przez ucisk na sąsiednie narządy i struktury anatomiczne. Oczywiście bardzo rzadko, ale może dojść do jego zezłośliwienia. Jeśli ma Pani lub miała z tym tłuszczakiem związane jakieś dolegliwości radziłbym go w całości usunąć. Jeśli rzeczywiście ma około 5 cm średnicy myślę, że można go usunąć w warunkach ambulatoryjnych. Po wycięciu zmianę należy poddać badaniu histopatologicznemu. Powikłania po takim zabiegu są bardzo rzadkie (np.: krwawienie z rany, zropienie rany pooperacyjnej). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 a ile powinno sie nosić szwy po takim zabiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lila Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Dziecko idż do lekarza i nic sie nie bój , zabieg jest robiony w znieczuleniu miejscowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mama Kasi Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 pytanie raczej - moja corka ma pod pachą prawa, czy ktos miał taki zabieg, jak to wpływa na powrót do sprawnośic - tłuszczak wielkości piłki do golfa, wkrótce zabieg... mama kasi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ala Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 miałam tłuszczaka na przedramieni wycieli mi go i odrazu poszłam do domu bez żadnycz komplikacji i nic nie boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SYlwek Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 A kto mi coś doradzi??? Mam guzek na prawym policzku, jego wielkość to ziarnko groszku (Dermatolog to tak nazwał). Boję się usuwać go bo nie wiem jakiej wielkości będzie blizna:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Robert Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Tłuszczaka się wycina w szpitalu czy jak ?? Trzeba leżeć w szpitalu czy można iść odrazu do domu ?? Ja mam wielkości 1cm średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mike Warszawa Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Miałem już usuwane trzy sztuki...u chirurga w przychodni Znieczulenie miejscowe 30 -40 minut i po sprawie,ranę zszywają i po ok 10 dniach szew wyciagaja .Oczywiście idzie się do domu, to się nazywa zabieg w znieczuleniu miejscowym. Mam dwa nowe i jutro szykuję sie na wycięcie obu są niedaleko siebie ale jeden się zaognił i chyba podszedł ropą. Trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mike Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Juz tu nikt nie zaglada, ale skoncze watek... Bylem dzis u chirurga opieprzyl mnie , ze tak pozno do niego przyszedlem, bo kaszak / nie tluszczak / podszedl ropa i zrobil sie stan zapalny. Nie bylo mowy o usunieciu go w tym stanie. Pan doktor przecial go na krzyz, dosyc gleboko i niestety na zywca bo nie daje sie znieczulenia jak jest ropa i wycisnal dziada.Sporo tego swinstwa wyszlo. Przemyl wstrzykujac wode utleniona do rany / nie wiedzialem, ze woda utleniona tez szczypie/ przepisal antybiotyk i do picia jakis roztwor przeciw zapalny. Zalecil tez wstrzykiwanie czyli przemywanie tej rany woda utleniona trzy cztery razy dziennie.Usunac bedzie dopiero mogl po zagojeniu sie rany.Pewnie za miesiac. Moja rada nie zwlekajcie , nie dopusccie do stanu zapalnego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Witam, Od dwóch lat po zmianie pracy na siedzącą mało się ruszam. Jedzenia często tłustego też sobie nie odmawiam, gdyż zawsze byłem szczupły. Od 2 miesięcy zauważyłem na lewej łopatce pleców guz. Byłem dziś w przychodni u internisty oraz chirurga (ciężko było ale załatwiłem :-) Zdiagnozowano tłuszczaka. Jest wielkości około 4cm. W popojutrze mam zabieg. Cieszę się że pozbędę się tego gdyż nawet w podkoszulku widać jak odstaje. Mam 29 lat i nie mam zamiaru nic takiego na sobie hodować :-) Dietę też będę musiał zmienić.. warzywka na parze i więcej ruchu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elżbieta Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 ja mam tłuszczaka w pachwinie i zdaje sobie sprawę,że trzeba go usunąć,ale na samą myśl dostaje paraliżu,a tak wogle to mam dosyć tego wszystkiego,wiecznie coś się ze mną dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haron25 Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Powiem wam cos jesli ktos ma to swinstwo to wycinajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość andzia Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 dziś dowiedziałam sie ze mam tłuszczaka ale lekarz który mnie badał powiedział że to nic takiego że moge go usunąc lub nie.co o tym myśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hisia Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 3 miesiace temu wycieto mi tluszczaka, ktory byl umiejscowiony na plecach w okolicy lopatki. Nie byl duzy, ale dawal duza bolesnosc, bo prawdopodobnie uciskal na nerw. Przez ok poltora miesiaca po zabiegu skora w miejscu wyciecia byla lekko opuchnieta i bolesna. Po tym czasie kiedy juz normalnie moglam dotykac tego miejsca, wyczulam ze nadal znajduje sie tam guzek. Czy mozliwe jest, aby tluszczak odnowil sie w 2 miesiace po zabiegu i to w tym samym miejscu? Jestem tym zaniepokojona, tym bardziej ze po zabiegu nie wykonano badania histopatologicznego, poniewaz pani chirurg stwierdzila, ze nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gocha Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Dziś miałam wycinany tłuszczak z okolicy lędźwiowej na plecach, o wielkości 2cm na 0,5cm. Wypytałam lekarza o co tylko mogłam, min. czy może się to świństwo odnowić. Stwierdził, że może. Może nawet w tym samym miejscu, może urosnąć większy od poprzedniego. Absolutnie konieczne jest badanie histopatologiczne, niezależnie czy się to pani doktor podoba czy nie. To jest jej lenistwo, a nasze zdrowie. Nie chcę się wymądrzać, ale nie wiem czy nawet nie jest to obowiązek. Należałoby ten temat skonsultować z kimś bardziej kompetentnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sławek Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Czy raz usuniety tłuszczak sie odnawia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Dziś wróciłam właśnie od lekarza.. i okazało się że mam dwa tłuszczaki na głowie.. jeden wielkości ziarenka grochu a drugi trochę mniejszy bo dopiero się robi :/ Mam pójść z tym do chirurga, ale nie wiem.. boję się jak to zrobią czy będę w tych miejscach na głowie łysa itp itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Tluszczaki to nic innego jak toksyny upychane przez organizm pod skore organizm zle sie oczyszcza,watroba,jelita zle pracuja.Jedyna recepta na pozbycie sie tluszczakow to przejscie na odzywianie endogenne(wewnetrzne)czyli dlugotrwala glodowka lecznicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiola Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Witam! W 2005 r miałam zabieg usunięcia tłuszczaka,znajdował się na brzuchu w okolicy biodra .Hodowałam go 8 lat od wielkości małego ziarenka grochu,urósł do rozmiarów pomaranczy.Bałam się pójśc do lekarza i wolałam psychicznie się dręczyć.Teraz wiem ,że było to złe.Zabieg odbył się w pełnej narkozie i bez żadnych powikłań.Nie czekajcie długo z podjęciem takiej decyzji-szkoda zdrowia i dręczenia się...pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgosia Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Witam. W1994r. miałam usuniętego tłuszczaka, który znajdował się pod lewym ramieniem. Niestety odrósł w tym samym miejscu i czasami boli (chirurg powiedział, że jak boli to rośnie, bo rozpycha naczynko). Obecnie po badaniu piersi wykryto u mnie guzek- widoczny tylko na USG. Chirurg stwierdził, że to tłuszczak. Pytanie: Czy jest możliwe, aby był widoczny na USG piersi ten tłuszczak z pleców(guz na piersi znajduje się na tej samej wysokości co na plecach) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dorota żarów Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 dwa lata temu usunęłam tłuszczaka , pod obojczykiem , na ręce w okolicach szyji ,w pewnym momencie zaczął szybko rosnąć , hodowałam go 5 lat był duży jak szklanka, uciskał mnie i dusił, ale teraz wyczówam coś pod pachą w okolicach piersi, i boli , boję się co to znowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aa Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 czy one odrastają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zorro Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Ja mam 22.01.2010 zabieg na wyciecie tluszczaka na plecach pod lopatka.A ze mam ich wiecej roznej wielkosci to czeka mnie wiecej zabiegow.Chcialbym wiedziec co ile czasu lekarz moze wykonac zabieg w celu usuniecia nastepnego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość miki Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Witam wszystkich ja miałam usuniętego tłuszczaka łopatki 13.01.2010.po zabiegu wszystko jest ok.ale boję się odedrac wyniki histopatologiczne czy to może byc rak!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi