Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Guz trzustki i nacieki na naczyniach

Gość zmartwiona

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zmartwiona

Mam pytanie, czy tomografia komputerowa jamy brzusznej z kontrastem moze sie mylic? to znaczy czy to co jest napisanew w wyniku musi byc prawda, czy mzoe sie zdazyc pomylka? chodzi mi o wynik mowiacy o duzym guzie trzustki i naciekaniach na naczynia... troche mnie to dziwi... w sumie mam silne bole brzucha, biegunki, stracilam 12 kg w prawie 3 miesiace... ale wszystkie wyniki krwi sa w normie, wczesniej bylo robione dwukrotne badanie USG, ktore nic nie wykazalo... czy guza trzustki mozna oparowac? jakie sa rokowania przy tego typie nowotworu?

Gość stapler

Niestety raczej TK oraz objawy kliniczne wskazują na guza trzustki i wątpię, że w tym przypadku istnieją jakieś błędy. Na pewno trzeba w tej sprawie skonsultować się z chirurgiem oraz onkologiem. Taki opis TK wskazuje na bardzo zaawansowane stadium guza trzustki raczej bez możliwości leczenia operacyjnego skoro nacieka na duże naczynia. Jednak trzeba zastanowić się nad operacją otwarcia jamy brzusznej i próbie leczenia operacyjnego z oceną histopatologiczną materiału pobranego w czasie zabiegu. Rokowania w takim stadium zaawansowania w przypadku raka trzustki są bardzo niekorzystne (okres przeżycia rocznego wśród pacjentów jest bardzo mały).

Oczywiscie ze Tomografia Komputerowa moze czasami popelniac bledy.Dlugo pracuje jako lekarz i zdarzaly sie pomylki chocby w odczytywaniu wynikikow przez radiologa.Niestety martwi mnie twoja utrata wagi i bole brzucha.Czy masz moze zolte zabarwienie skory i bialek ocznych a takrze nienaturalny kolor stolca?Jesli tak to obawiam sie ze to moze byc rak. Oczywiscie chirurgia jest mozliwa pod warunkiem ze guz liczy sobie mniej niz 4 centymetry.

wlasnie dzis przechodzi operacje moj maz, diagnoza rak trzustki z naciekami wszystkie badania i tk byly prawidlowo diagnozowane , a dzis po otwarciu jamy brzusznej potwierdzila sie diagnoza w 100 procentach , jest mi bardzo smytno z powodu choroby meza