Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ucisk struktur kostno-stawowych na ujścia korzeni nerwowych

Gość xyz

Rekomendowane odpowiedzi

Wyniki badań MR: Wykonano badanie MR kręgosłupa lędźwiowego w obrazach T1 i T2 zależnych w przekrojach strzałkowych, czołowych i poprzecznych. Dyskretne skrzywienie odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Zmniejszona fizjologiczna lordoza kręgosłupa lędźwiowego. Zaznaczona dehydrytacja krążków mk L4/L5 i L5/S1. Przestrzeń międzykręgowa L5/S1 nieznacznie obniżona. Śladowe tylne uwypuklenie tarczy międzykręgowej L3/L4 z dyskretnym modelowaniem worka oponowego. Na poziomie L4/L5 wypuklina tylna zwężająca obustronne otwory mk z centralną niewielką pjm uciskającą worek oponowy. Tylno - prawoboczna pjm na poziomie L5/S1 z podelowaniem worka oponowego i prawego korzenia rdzeniowego w otworze mk oraz z obustronnym ze zwężeniem kanałów nerwów rdzeniowych, silniejszym po stronie prawej. Poza tym zarysy kanału kręgowego oraz jego zawartość są w badanym odcinku kręgosłupa prawidłowe. O co w tym chodzi?. Czy rehabilitacja pomoże? Czy mam szanse normalnie funkcjonować w przyszłości.?

Gość stapler

Niestety obraz zmian w kręgosłupie wskazuje na ucisk struktur kostno-stawowych na ujścia korzeni nerwowych. To powoduje bardzo silne dolegliwości. Trzeba w tej sprawie skonsultować się najlepiej z neurochirurgiem. Być może konieczne okaże się leczenie chirurgiczne. Rehabilitacja w takim przypadku może nie dać żadnych efektów.

Gość Katarzyna  Zielona Góra

Zniesienie lordozy lędźwiowej.Na wysokości L5/S1 widoczna jest pośrodkowa ,skierowana wrawobocznie wypuklina krążka międzykręgowego uciskająca worek oponowy i zwężajaca prawy zachyłek boczny.Kanał kręgowy dodatkowo zwężony jest w wymiarze dwubocznym na tym poziomie oraz na poziomie L4/L5 przez pogrubiałe więzadła żółte.Zmiany przeciążeniowe w stawach międzykręgowych .Niewielkie zmiany zwyrodnieniowe szpiku kostnego typu 2 w części tylnej płytki granicznej trzonu L5. Poza tym innych zmian nie wykazano.Stożek rdzeniowy i włókna ogona końskiego bez zmian ogniskowych. To mój wynik z MR ,proszę o odpowiedź.

Gość Katarzyna  Zielona  Góra

Nadmieniam ,że mam ciągle nawracającą rwę kulszową na prawą nogę, a wejście po schodach sprawia mi ból.Czy takie przypadki się operuje ?Proszę o pomoc i odpowiedź, wizytę u neurochirurga mam za miesiąc.