Gość Julia Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Witam. Mam 57 lat.Jestem kobietą.Moje pytanie dotyczy zastawki mitralnej. Ponad 2 lata temu w badaniu echokardiograf. Stwierdzono u mnie cechy upośledzonej funkcji rozkurczowej lewej komory o typie zaburzeń relaksacji. /E/A-0,79 DT-290ms. Pół roku temu w takim samym badaniu parametry E/A-1,25 DT-198. Zastanawia mnie ,że pierwszy wynik wskazuje na zaburzenia funkcji rozkurczowej a drugi wynik jest lepszy czy sę mylę?Czy funkcje rozkurczowe lewej komory mogą same ulec poprawie? Nadmieniam, że często mam arytmię gdzie w trakcie trwania ataku moje ciśnienie rozkurczowe wzrasta *100 a puls *154 Czy ma to jakiś wpływ? Dlaczego rośnie mi cisnienie rozkurczowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Najlepiej w tej sprawie udać się do kardiologa. On powinien Pani wyjaśnić wątpliwości i wytłumaczyć wynik badania echokardiograficznego. Na zmiany parametrów rozkurczowych serca mogą mieć właśnie wpływ arytmie i taki stan może być okresowo zmienny. Słaba praca lewej komory serca powoduje zwyżki ciśnienia skurczowego krwi oraz przyspieszenie rytmu serca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi