Gość Anna Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Wynik usg w sutku lewym, w ogonie Spencea na godz.2, powierzchownie widoczne jest ognisko hipoechogeniczne,zaburzonej echostruktury o wym 9x6mm BIRADS-4 ZALECENIA MAMMOGRAFIA BACC rok temu wszystko było ok. czy to coś złego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamila Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 BI-RADS 4 - oznacza zmianę podejrzaną, która powinna zostać zweryfikowana w biopsji. Prawdopodobieństwo złośliwości zmiany powinno być tu większe niż w przypadku kategorii 3. Możemy tu wyróżnić trzy podkategorie, a mianowicie: 4A - zmiany wymagające weryfikacji ale z niewielkim prawdopodobieństwem złosliwości, po biopsji wskazane badanie kontrolne za 6 miesięcy, typowo mogą to być palpacyjne zmiany w obrazie ultrasonograficznm odpowiadające gruczolakowłókniakowi, torbiele badalne palpacyjnie lub ropnie. 4B - zmiany z pośrednim potencjałem złośliwości, obserwacja jest możliwa w przypadku zmian o typie gruczolakowłókniaka o nieostrych marginesach lub martwicy tłuszczowej. W przypadku brodawczaka wskazane jest wycięcie. 4C - obraz wysoce podejrzany, ale bez klasycznych oznak złośliwości np. lity obszar o nieregularnych obrysach, nowe skupisko pleomorficznych zwapnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Halina Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Witam! Jestem po badaniu USG,Mammografi-mam raka! Wynik guz na lwej piersi owielkosci 25mm-BIRADS-4c. W następnym tygodniu czeka mnie biopsja ,jestem załamana co mam robic? Jak z tym wszystkim sie uporac,strach ,strach-co dalej będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ola Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Halina poczekaj na biopsje i sie wyjasni, wiem co to znaczy bo przechodzilam to ,ale nie zawsze jest to najgorsze, badz dobrej mysli ze w biopsji zmiana okaze sie lagodna,pozdrawiam z kad jestes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łucja Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 nie możesz od razu mysleć ,że już nic się nie da zrobic bo masz raka. Ja juz walcze z ta chorobą 6 lat i nigdy nawet wtedy kiedy lekarze mówili mi że mam najbardziej złośliwego raka nie załamywałam się . Najwiekszy sukcest jest wtedy kiedy pozytywnie ustawisz sie do swojej choroby i przestaniesz sie jej bać. Zapewniam Cię ,że wtedy będziesz ty górą bo psychicznie nie bedziesz siebie niszczyc a to jest najgorsze w tej chorobie jeżeli sie poddasz.Życzę Ci dużo wytrwałości i samych pogodnych myśli nawet jeżeli to jest rak można powiedziedzieć mam grypę i juz !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi